Od 01.08.2024. godine Republička administrativna taksa iznosi 1090,00 dinara  Od 03. jula 2024. godine zahteve za letove bespilotnih vazduhoplova podnositi na uas@cad.gov.rs  Podnošenje reklamacija putnika preko veb forme na sajtu Direktorata, više o tome na linku  Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku 
Vesti sa sajta

Obuka o nuklearnim ili radiološkim akcidentima

Petak, 20.03.2015.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je u svojim prostorijama u petak  20. marta 2015. godine, organizovao jednodnevnu obuku pod nazivom „Osnovna obuka o nuklearnim ili radiološkim akcidentima/vanrednim situacijama“.
 
Obuci su prisustvovali polaznici iz šest organizacija: SMATSA doo, Aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, Aerodroma „Konstantin Veliki“ Niš, Air Serbia, RHMZ Srbije i ACV Crne Gore. Predavači su bili eksperti iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije (AZJZNSS) kao referentne agencije u Republici Srbiji za ovakve opasne situacije
 
Cilj ove obuke je bio da se u našoj zemlji i okruženju unapredi znanje iz ove oblasti kao delu sistema upravljanja kriznim situacijama u vazduhoplovstvu. Istovremeno time se   učesnici u sistemu civilnog vazduhoplovstva pripremaju za odgovor na potencijalnu opasnost od nuklearnih akcidenata.
 
Potreba za edukacijom je nastala nakon vežbe NUCLEAR 14 koja je održana 19. i 20. novembra  2014. godine u Briselu u organizaciji Eurocontrol u kojoj su učestvovali i vazduhoplovni subjekti Republike Srbije sa Direktoratom civilnog vazduhoplovtva na čelu. Tada je uočena potreba za organizacijom obuke o nuklearnim i radiološkim akcidentima jer se samo  proširivanjem znanja i spremnošću može uspešno delovati u vanrednim situacijama. 
 
Svim polaznicima Direktorat je izdao sertifikat o završenoj obuci. 


Nazad na ostale vesti