Od 01.08.2024. godine Republička administrativna taksa iznosi 1090,00 dinara  Od 03. jula 2024. godine zahteve za letove bespilotnih vazduhoplova podnositi na uas@cad.gov.rs  Podnošenje reklamacija putnika preko veb forme na sajtu Direktorata, više o tome na linku  Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku 
Vesti sa sajta

Prva zvanična poseta visoko rangiranog ICAO funkcionera Republici Srbiji

Sreda, 25.09.2024.
Prva zvanična poseta visoko rangiranog ICAO funkcionera Republici Srbiji

 Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije imao je čast da 23. i 24. septembra 2024. godine ugosti gospodina Nikolasa Rala, direktora Regionalne kancelarije ICAO za Evropu i Severni Atlantik (ICAO EUR/NAT), prvog visoko rangiranog funkcionera Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO) koji je posetio Beograd.

Tokom posete Beogradu, gospodin Ralo se sastao sa direktorkom Direktorata civilnog vazduhoplovstva RS Mirjanom Čizmarov, kao i sa direktorima vazduhoplovnih vlasti iz regiona, generalnim direktorom Agencije za civilno vazduhoplovstvo Republike S. Makedonije, Dragim Stojanoskim, generalnim direktorom Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine, Zorislavom Ivanovićem i generalnim direktorom Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, Ivanom Šćekićem. 
 
Sastanak je održan u kontekstu Memoranduma o razumevanju o međusobnoj saradnji u vazduhoplovstvu, potpisanog 16. januara 2023. godine između vazduhoplovnih vlasti Republike Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Turske i Albanije, sa ciljem stvaranja zajedničkih interesa koji će se ogledati na međunarodnom planu, pre svega u zajedničkom nastupu prema međunarodnim organizacijama u civilnom vazduhoplovstvu.
 
Direktorka Mirjana Čizmarov istakla je važnost ove posete i saradnje unutar Memoranduma, naglašavajući da je ovo prva poseta visokog funkcionera ICAO Republici Srbiji što nedvosmisleno potvrđuje status Srbije u globalnom i regionalnom sistemu civilnog vazduhoplovstva, kao i ugled srpskih vazduhoplovnih vlasti na međunarodnom planu.
 
 
U okviru posete, gospodin Ralo je obišao je ključne subjekte srpske vazduhoplovne industrije i održao sastanke sa predstavnicima Er Srbije, Aerodroma Nikola Tesla i SMATSA, na kojima su razmatrani razvojni planovi i mogućnosti za dalju saradnju i podršku od strane ICAO.
 
 
Zaključkom ove posete postavljen je čvrst temelj za kontinuirani razvoj i unapređenje regionalne saradnje u oblasti civilnog vazduhoplovstva i to dogovorom o godišnjim sastancima vazduhoplovnih vlasti zemalja potpisnica Memoranduma, uz aktivno učešće gospodina Rala. 
 
 
Ovime će se dodatno produbiti multilateralna saradnja sa osnovnim ciljem da se održivost, bezbednost i obezbeđivanje u civilnom vazduhoplovstvu regiona podignu na najviši mogući nivo.
 

Nazad na ostale vesti