Подношење рекламација путника преко веб форме на сајту Директората, више о томе на линку  Од 01.07.2023. године Републичка административна такса износи 1040,00 динара  Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку  
Било где у свету у ваздушном простору су потенцијално могуће многе опасне ситуације за ваздухопловство, као на пример: вулкански пепео, нуклеарне честица као продукти нуклеарних катастрофа, токсичне хемикалије, опасне метеоролошке појаве, пандемије, несташице горива или штрајкови већих размера, сајбер напади итд.
 
У Европи постоји снажна иницијатива за превенцију како узрока опасних ситуација тако и ситуација које могу проистећи из њих у ваздухопловству. С тога су дефинисане процедуре у кризним ситуацијама за многа тела, као на пример: Eurocontrol Network Manager, EACCC (European Aviation Crisis Coordination Cell), Националне контакт особе (SFP - State Focal Point), ECHO (EU Humanitarian Aid and Civil Protection department) итд. У ту сврху се развијају процедуре, одржавају састанци, едукује што већи број људи који раде у ваздухопловству, одржавају вежбе симулације неких од опасности (вулкански пепео, нуклеарни акциденти, сајбер напади, ширење болести итд.).
 
Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије прати рад ових тела и према могућностима учествује у њиховом раду, суделује у неким од организованих вежби и доноси генералне смернице за субјекате који могу бити од значаја за активности у опасним ситуацијама у ваздушном простору Републике Србије.