Подношење рекламација путника преко веб форме на сајту Директората, више о томе на линку  Од 01.07.2023. године Републичка административна такса износи 1040,00 динара  Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку 
Вести са сајта

AKТУЕЛНОСТИ

04.02.2020

СРБИЈА - Праћење ситуације са корона вирусом (2019-nCoV)  

Информације у вези превенцијом и акцијама на заштити од доласка и ширења вируса: 

  • Одговорна здравствена институција у Србији је Министарство здравља РС  (https://www.zdravlje.gov.rs).
  • Министарство здравља је издало здравствено упозорење на енглеском језику  са информацијама и листом јавних здравствених институција  у Србији за путнике са респираторним инфекцијама изазваним новим корона вирусом (2019-nCoV) ( https://www.zdravlje.gov.rs/vest/en/203/health-warning-.php )
  • Све санитарне мере на аеродромима предузима Гранична санитарна инспекција Министарства здравља у сагласности са националним и међународним прописима. 
  • Медицинско и аеродромско особље је адекватно обучено и редовно информисано о свим тренутно важећим процедурама.
  • Србија је издала NOTAM са кратком верзијом најважнијих информација. 
  • Последње информације Светске здравствене организације о статусу ширења новог корона вируса (2019-nCoV)

  

Активности за поступање са лицем код кога је постављена сумња на инфекцију изазвану новим корона вирусом (2019-nCoV)

(Извод на основу  документа  Института за јавно здравље Србије)

  • Сва лица која долазе из покрајине Хубеј (град Вухан) стављају се под здравствени надзор  ради праћења њиховог здравственог стања у трајању од 14 дана.
  • Свим путницима који долазе из НР Кине, републички санитарни инспектор уручује решење о стављању под здравствени надзор у складу са Законом о заштити од заразних болести ( „Сл. Гласник РС“ бр 15/2016) са детаљним инструкцијама.
  • Термовизијским камерама које су постављене на аеродрому врши се скрининг ради откривања путника са повишеном телесном температуром ( изнад 38 C).
  • Гранични санитарни инспектор интервјуише  такве путнике у одвојеној просторији и утврђује: да ли долазе из града Вухан; да ли имају знаке респираторне инфекције; да ли су имали контакт са особама оболелим/сумњивим на инфекцију новим корона вирусом.
  • Уколико се утврди да су сва три критеријума негативна, путник се  упућује на пасошку контролу и улазак у Републику Србију. 
  • Уколико постоје знаци респираторне инфекције, путнику се налаже да стави хируршку маску преко уста и носа и уручује му се писана препоруку о начину превенције преношења респираторних инфекција и о јављању лекару након уласка у Републику Србију и идентификује га у службеној белешци. 
  • Уколико путник има симптоме и знаке респираторне инфекције и има позитиван један од преостала два критеријума, инспектор налаже путнику да  стави хируршку маску и ставља га у собу за изолацију, а потом обавештава епидемиолошку екипу Градског завода за јавно здравље Београд која предузима даље мере. Такође, телефоном обавештава Завод за хитну медицинску помоћ ради организације транспорта особе до Клинике за инфективне и тропске болести.
  • Неопходно је такође идентификовати све путнике који су седели један ред испред сумњивог  случаја, као и једно седиште поред  и ставити их под здравствени надзор.
  • У случају да се добије податак да се на међународном лету који је у транзиту на аеродрому  Београд налази лице са могућом сумњом на инфекцију овим вирусом,  са овим лицем се поступа у складу са  горе наведеном процедуром. 

20.01.2020

Наставак обука „Управљање кризним ситуацијама у ваздухопловству“

У склопу припрема за ICAO вежбу VOLCEX19 Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије организовао је одржавање обуке „Управљање кризним ситуацијама у ваздухопловству“.

Како смо вас обавестили прва обука је одржана 31. 10. 2019. године на аеродрому Београд за тридесетак слушалаца из Air Serbia, SMATSA доо и Аеродрома НТ Београд. Уследила је још једна обука 20. 12. 2019. године за још десетак слушалаца из Air Serbia и SMATSA доо, а 25. 12. 2019. године одражана је и обука за запослене у АТМ и CNS одељењима Сектора ААС Директората цивилног ваздухопловства. 

До сада је у три обуке укупно 55 слушалаца шире упознато са овом темом. Аутор обуке и предавач је била представник ДЦВ Љиљана Савић, заменик SFP (State Focal Point). У ранијим „Актуелностима“ дат је кратак опис обуке. Презентација са обуке доступна је на линку: „Управљање кризним ситуацијама у ваздухопловству“

Да подсетимо, обука је  омогућила детаљније упознавање са улогом  SFP који је (према новој регулативи IR (EU) 2019/123 која је у примени од почетка 2020. године) у току криза, а и ван њих, једна од важних карика у комуникацији како на националном нивоу, тако и као комуникациона веза свих кризних структура на националном нивоу са одговарајућим телима на европском нивоу. Ту се пре свега мисли на ЕАССС -  European Aviation  Crisis Coordination Cell, чији члан  SFP постаје у време када је проглашена криза у ваздухопловству на европском нивоу.

 

Србија учествовала на ICAO вежби VOLCEX19

Србија је 20. 11. 2019. године још једном успешно учествовала у ICAO вежби VOLCEX19. То је четврта VOLCEX вежба, а укупно седма вежба кризних ситуација у ваздухопловству које организују ICAO и EUROCONTROL у којима Србија веома успешно учествује још од 2012. године. 

Под координацијом и организацијом ДЦВ активни учесници вежбе у Србији били су, као и до сада, представници SMATSA (ATC/FMP, MET, NOF) и Air Serbia. Ове године су у вежби активно учествовали и представници Аеродрома Београд. Укупан број организација и учесника је повећан захваљујући вишегодишњем раду на овим пословима, као и одржаним обукама пре вежбе. 

Вежба је била кроз многе активности, на основу досадашњег искуства, добро припремљена те је протекла без проблема и у сагласности са Директивом вежбе. Посебни акценти ове године били су на пријему и прослеђивању AIREP извештаја o вулканском пепелу, SIGMET координацији са околним земљама и дистрибуцији Airport diversion capability информација.

Састављени и прослеђени су извештаји о вежби и одржани дебрифинг састанци на националном (10. јануар 2020. године) и европском нивоу (Рим 16. и 17. јануар 2020. године) те су тако сумиране научене корисне лекције из вежбе. Коначни извештај организатора вежбе биће врло брзо доступан на ICAO интернет страници.

Како је ове године десетогодишњица ерупције исландског вулкана Еyjafjallajokull, тим поводом  у новембру 2020. године биће одржана велика вежба VOLCEX20. Вежба ће симулирати ерупцију баш овога вулкана и сличну ситуацију као и пре 10 година како би се тестирала садашња спремност и приступ кризи великих размера.

 

01. 11. 2019.

Одржана обука „Управљање кризним ситуацијама у ваздухопловству“

У склопу припрема предстојеће ICAO вежбе VOLCEX19 која ће се одржати 20. 11. 2019. године извршено је упознавање ваздухопловних организација учесника вежбе са новом регулативом Commission Implementing Regulation (EU) 2019/123. Ова регулатива ступа на снагу почетком следеће године и уводи, између осталог, неке нове захтеве које државе треба да испуне у вези са системом управљања кризним ситуацијама.

У ту сврху је Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије организовао одржавање обуке „Управљање кризним ситуацијама у ваздухопловству“.  Обука је одржана у просторијама школског центра Air Serbia на аеродрому Београд како би локација била погоднија за слушаоце. Обуци је присуствовало тридесетак слушалаца из Air Serbia, SMATSA доо и Аеродрома НТ Београд. Предавач је била представник ДЦВ Љиљана Савић, заменик SFP (State Focal Point). 

 Обука је обухватила преглед стања система управљања кризним ситуацијама у Европи и Србији кроз:

  • уводну причу о разлозима нове организације овога система,  
  • преглед досадашње и будуће регулативе из ове области, 
  • увид у досадашње активности које се предузимају на свим нивоима,
  • сагледавање потребе за интеграцијом и координацијом активности на свим нивоима,
  • преглед резултата, идентификованих проблема и планова за будућност.

Презентација са обуке доступна је на линку: „Управљање кризним ситуацијама у ваздухопловству

Значајно интересовање за обуку показало је потребу индустрије за новим информацијама из ове области. Такође, обука је  омогућила да се слушаоци детаљније упознају са улогом  SFP који је, према новој регулативи IR (EU) 2019/123, у току криза, а и ван њих, једна од важних карика у комуникацији како на националном нивоу, тако и  као комуникациона веза свих кризних структура на националном нивоу са одговарајућим телима на европском нивоу. Ту се пре свега мисли на ЕАССС -  European Aviation  Crisis Coordination Cell, чији члан  SFP постаје у време када је проглашена криза у ваздухопловству на европском нивоу. 

 


24.12.2018.

Србија учествовала у вежби VOLCEX18 и

одржала регионалну вежбу SIGMET Coordination


Међународна вежба VOLCEX18


Међународна ICAO вежба VOLCEX18 под вођством ISAVIA и EUROCONTROL/Network Manager (NM) одржана је 28. 11. 2018. године од 08-16 UTC. Вежба је симулирала ерупцију вулкана Öræfajokull на Исланду и утицај облака вулканског пепела на велики део Европе, Северног Атлантика и источног дела Северне Америке.  

Детаљи вежбе су били разрађени у Директиви вежбе и на припремном састанку у септембру ове године у ICAO, Париз, као и на припремној телеконференцији почетком новембра месеца. Велики број земаља је учествовао у овој вежби која се одржава тако што се акције одговарајућих служби (MET, NOF; ACC/FMP, ваздухопловни превозиоци итд.) и лица (SFP - State Focal Point) у земљама учесницама симулирају на дан вежбе са њихових радних места. Поруке (SIGMET, NOTAM идр.) се припремају према сценарију и шаљу у редовну размену са назнаком “ВЕЖБА”, одржавају се редовне оперативне и EACCC телеконференције итд. 

Србија је успешно учествовала на претходним вежбама овога типа 2012. и 2014. године, а узела је учешће и на овогодишњој вежби како би обновила раније стечена искуства и стекла нова. Директорат је преко свога ASFP (Alternate State Focal Point) остварио сарадњу са AirSERBIA (ERT, NOC), SMATSA MET, NOF и ACC/FMP представницима и извршио припрему вежбе. 

Највећи део припрема односио се на организацију међународне регионалне вежбе SIGMET Coordination (више у наставку текста) као дела вежбе VOLCEX18 чији је један од циљева био успостављање и увежбавање ове координације. 

Активним учешћем у вежби VOLCEX18 свих учесника из Србије стечена су нова знања и искуства и уочене неке мањкавости у постојећим упутствима за понашање у ситуацијама појаве облака вулканског пепела у ваздушном простору Србије. Тиме је испуњен главни циљ вежбе да се провере и усагласе све комуникацијски токови (међународни и национални) процедуре и поступци, уоче евентуални пропусти и изврше побољшања како би били што боље прпремљени за могућу стварну опасну ситуацију ове врсте. 



Регионална вежба SIGMET Coordination


Дана 26. 11. 2018. године одржана је међународна регионална вежба SIGMET Coordination. У вежби су учествовали представници Румуније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Организатор и домаћин вежбе био је Директорат цивилног ваздухопловства РС. Вежба је одржана у форми телеконференције која је трајала два сата и која је била, у ствари,  припрема за један сегмент вежбе ICAO VOLCEX18.

У циљу повећања безбедности ваздушног саобраћаја у оквиру ICAO-а се у последње време инсистира на интензивнијој сарадњи пружалаца ваздухопловних метеоролошких услуга који деле заједничке границе FIR-ова за које су одговорни. Ова сарадња се пре свега односи на хармоничну  израду SIGMET порука. У ту сврху се организују радионице и радне групе па је тако тема SIGMET Coordination уврштена и у ICAO VOLCEX18 вежбу. 

На иницијативу и на основу сценарија који је разрадила Љ. Савић, МЕТ инспектор и ASFP, извршене су опсежне припреме, свим учесницима је достављен детаљан материјал, одржавана је интензивна комуникација са четири околне земље и организована и успешно изведена телеконференција. На њој су први пут свих 5 земаља учесница пробале да активно симулирају процес координације израде SIGMET порука које се односе на опасне метеоролошке и друге феномене (као што је вулкански пепео) на рути. Сви учесници конференције су искористили ову јединствену прилику да веома активно учествују и тиме тестирају овај процес. Процес у оперативи треба да буде билатералан и остварује се телефоном. 

Ова телеконференција је омогућила да се он симулира баш на такав начин па је извршена симулација координације Србија-Румунија, Србија-БиХ, БиХ-Хрватска и Србија-Хрватска, како је симулирана ситуација појаве вулканског пепела у VOLCEX18 вежби налагала.  Велика предност вежбе је била та што су сви остали учесници директно пратили ток свих симулација. Дискусије које су уследиле су помогле у идентификацији проблема и услова који отежавају или ометају овакав процес.

Резултат конференције, односно симулираних координација је то да су се учесници спремили за учествовање у ICAO VOLCEX18 вежби у сегменту SIGMET Coordination и да су усагласили своје продукте који су онда били саставни део вежбе. Још значајније је то да су први пут имали прилике уживо да испробају овакав начин рада на активној координацији и прилику да стекну веома значајно почетно искуство у овом процесу. Састављен је нацрт листе уочених проблема и научених лекција што ће бити једна од основа за даљи рад  на међународном и посебно регионлном нивоу.

Комуникација међу учесницима је настављена на ICAO састанку на исту тему у Риму 4 - 6. 12. 2018.  године где су приказани резултати наше вежбе. Резултати ове вежбе биће приказани и на дебрифингу VOLCEX18 вежбе у јануару следеће године у Напуљу.

 

Сви учесници су изразили велико задовољство због учешћа у вежби SIGMET Coordination и од стране ДЦВ пружене прилике за сарадњу, као и на труду који је учињен са наше стране да се то оствари.

 


 

 

 

 

Наслов Објављено Опис Статус
ДЦВ на редовној годишњој радионици ЕАССС 201828.08.2018.ВестАктуелно
Комуникације у кризним ситуацијама - Радионица Европске комисије и Eurocontrol12.06.2018.ВестАктуелно
Србија учествовала у вежби ЕАССС18-АТМ Coordination/Cyber Exercise04.04.2018.ВестАктуелно
Презентација ДЦВ на редовној годишњој радионици ЕАССС11.07.2017.ВестАктуелно
Учешће Републике Србије у међународној вежби POWER 1710.02.2017.ВестАктуелно
Регионала радионица за управљање кризним ситуацијама у ваздухопловству16.11.2016.ВестАктуелно
Обавештење10.03.2016.ВестАктуелно
УПУТСТВО ЗА ПОСТУПКЕ ВАЗДУХОПЛОВНИХ СУБЈЕКАТА У СЛУЧАЈУ КОНТАМИНАЦИЈЕ ВАЗДУШНОГ ПРОСТОРА РАДИОАКТИВНИМ ЧЕСТИЦАМА17.02.2016.ВестАктуелно
У ДЦВ одржана Основна обука о нуклеарним или радиолошким акцидентима/ванредним ситуацијама20.03.2015.ВестАктуелно
Учешће Републике Србије у међународној вежби NUCLERAR 1410.12.2014.ВестАктуелно