Подношење рекламација путника преко веб форме на сајту Директората, више о томе на линку  Од 01.07.2023. године Републичка административна такса износи 1040,00 динара  Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку 

Стигли сте на дестинацију. Приликом напуштања ваздухоплова проверите да ли сте понели све личне ствари (проверите да ли су Вам лична документа при руци, проверите џепове у седишту, покупите ручни пртљаг уколико га имате). У зависности да ли имате везан лет и уколико је време за трансфер кратко, припремите путна документа и наредну карту за укрцавање и држите их уз себе јер ће Вас служба земаљског опслуживања највероватније чекати одмах након напуштања ваздухоплова како би вас спровели до наредног гејта. Уколико је место где сте слетели Ваша крајња дестинација прођите најнормалније кроз путнички коридор до изласка са аеродрома. То укључује:

  • пролазак кроз здравствену проверу (важи за разне ситуације, посебно изазване пандемиjом, тренутно може бити актуелно) где путници могу попуњавати одређене упитнике, доказивати статус вакцинације или тестирања, пружити било какве информације а у складу са протоколима које је прописала држава у коју сте допутовали. Имајте на уму да свака држава прописује појединачно услове за улазак, кретање као и транзит те о тим информацијама морате бити обавештени. Авио превозилац нема никакву одговорност према путнику у случају немогућности уласка у одређену државу. Здравствена провера је пре појаве SARS-CoV-2 вируса била реткост на ЕУ аеродромима и најчешће се односила на путнике који долазе са „егзотичних“ дестинација где је могућност заразе локалним патогенима велика. За многе Афричке и Азијске државе је неопходно поседовање Жутог картона Светске здравствене организације.
  • Пролазак кроз пасошку проверу – провера путних докумената. Осим већих редова овај део не би требало да представља било какав проблем будући да сте једну такву проверу већ имали на аеродрому пре поласка и да је постојао и најмањи проблем Ви највероватније не бисте могли да путујете. Системи информисања између служби граничне полиције су такви да се у стварном времену врши провера и путник прихвата/одбија са лета. Независно од наведеног, могућа је додатна провера имиграционих власти те свакако будите на опрезу и носите сву неопходну документацију у папирном облику.
  • Додатна провера – иако непријатна, ова провера није неуобичајна. Постоје многи разлози због којих вас службеник граничне полиције може издвојити из реда и испитати у посебној просторији. Не треба паничити, већ мирно одговарати на питања. Узрок додатне провере је најчешће баналан (мрље код бројева у пасошу, исцепана ивица пасоша, велика промена изгледа – хируршки захвати, пуштање дугачке браде или косе а које не прати фотографија из пасоша која је у том тренутку стара скоро десет година, визе земаља које нису признате у земљи у коју долазите и сл). Боравак у земљама означеним као „високоризичне“ по питању безбедности је чест разлог додатног испитивања. Такође, и само чињење на аеродрому може да вас доведе у ситуацију да будете подвргнути провери:
          1.  Нестрпљиви сте у реду
          2.  Коментари на рад запослених на аеродрому
          3.  Вербално и агресивно понашање
          4.  Шале на тему бомби и тероризма
  • Преузимање чекираног пртљага – након пасошке контроле упутите се ка простору где се издаје пртљаг. Погледајте на монитору на ком каруселу је пртљаг са вашег лета. Када преузмете пртљаг саветујемо Вам да са стране прегледате кофер. Погледајте да ли Вам нешто фали од садржаја као и да ли је исти оштећен. Ово је јако битно јер рекламацију на оштећење и губитак можете урадити само након лета. Уколико се деси проблем одлазите до шалтера Lost&found где попуњавате записник и добијате референтни број чиме сте у складу са процедурама окончали процес. Исти случај је и код губитка пртљага, тј пртљага који није стигао са Вашим летом.
  • Пролазак кроз царинску контролу – последња провера долазећих путника. Постоје црвена и зелена трака на поду а значе да уколико немате ништа да пријавите идете зеленом а уколико имате робу подложну царини идете црвеном. То никако не значи да службеник царине неће зауставити некога са зеленог пута уколико процени да је провера неопходна. Нервоза, журба, агресивност, велики број кофера а са друге стране и покушај хладнокрвности, игнорисање, вештачко понашање су разлози за задржавање и проверу пртљага.