Директорат је донео одлуке о продужењу рока важења овлашћења уписаних у сертификат особља обезбеђивања и продужењу рока важења одговорних руководилаца за обезбеђивање у ваздухопловству. Више информација у делу сајта Обезбеђивање/Обавештења и захтевиВлада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

У Београду одржан „Регионални састанак представника надлежних органа за цивилно ваздухопловство и националних надзорних тела“

Четвртак, 22.01.2015.
На позив Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије у Београду је 22. јануара 2015. године одржан „Регионални састанак представника надлежних органа за цивилно ваздухопловство и националних надзорних тела.“
 
Циљ састанка одржаног у Центру обласне контроле летења био је унапређење регионалне сарадње у цивилном ваздухопловству.
 
Састанку је присуствовао помоћник министра  грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Зоран Илић, председница Европске конференције цивилног ваздухопловства и директорка цивилних ваздухопловних власти Шведске Ингрид Шефилс, представник Евроконтрол - Европске агенције за безбедност ваздушне пловидбе Дејан Мојсоски,  директори и представници надлежних ваздухопловних органа из земаља региона - БиХ, Хрватске, Црне Горе, Албаније, Македоније, Бугарске,  Румуније и Србије као и представници Ваздухопловне академије у Београду и Ваздухопловног савеза Србије.
 
Отварајући скуп, директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров рекла је да специфичност нашег региона ствара могућност за разнолике видове међусобне сарадње, али и заједничко наступање на европским ваздухопловним форумима, јер државе региона су како државе чланице ЕУ, тако и државе кандидати за чланство у ЕУ.
 
Непосредна сарадња са колегама из цивилних ваздухопловних власти држава чланица ЕУ свакако представља драгоцено искуство за државе које се тренутно налазе на том путу, док међусобна сарадња цивилних ваздухопловних власти држава кандидата за чланство олакшава испуњење заједничких обавеза које нам предстоје до коначног приступања ЕУ, истакла је Чизмаров.
 
Председница Европске конференције цивилног ваздухопловства и директорка цивилних ваздухопловних власти Шведске Ингрид Шефилс је раекла да је за ту европску организацију веома важан концепт регионалне сарадње и да подстичу све своје чланице на то, с обзиром да у свим земљама недостају финансијска средства и кадрови.
Она је истакла да би сарадња могла да буде побољшана формирањем пулова групација за одређене видове кооперације.
 
Помоћник министра грађевинарства,саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије Зоран Илић је нагласио да ће министарство дати подршку регионалној сарадњи у ваздухопловству. 
Наш резултат морају бити унапређене компаративне предности и чвршћа и стабилнија позиција овог вида транпорта у односу на друге, као и да агресиван развој железничког и друмског саобраћаја у регион може да буде само подстицај нашег још квалитетнијег рада и развоја, казао је Илић.
 
На састанку је потписан  Протокол о сарадњи у процесу сертификације Контроле летења БиХ. Документ су потписали директорка Директората за цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров и генерални директор Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ Ђорђе Ратковица.
 
На састанку су разматрана питања из области управљања ваздушном пловидбом, трагања и спасавања као и заједничко учешће земаља региона у пројектима ЕУ.
Сарадња у примени концепта Јединственог европског неба и концепта Функционалних блокова ваздушног простора биле су, такође, теме састанка.
 

Сазивањем регионалног скупа, Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије  имао је намеру да подржи и настави већ успостављену праксу одржавања састанака представника цивилних ваздухопловних власти земаља у региону, будући да су скупови у Берову и Софији потврдили да овакви форуми представљају јединствену прилику за непосредно разматрање питања од заједничког интереса. 


Назад на остале вести