Подношење рекламација путника преко веб форме на сајту Директората, више о томе на линку  Од 01.07.2023. године Републичка административна такса износи 1040,00 динара  Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку  
Безбедност цивилног ваздухопловства Републике Србије је наш  приоритет и  окосница деловања Директората. Све активности Директората усмерене су ка што поузданијем и ефикаснијем развоју система ваздухопловне безбедности.
 
Развој безбедног ваздухопловног окружења поспешује се у партнерском односу са ваздухопловном индустријом, константно унапређујући ову област у Србији, у сарадњи са Мећународном организацијом цивилног ваздухопловства (ICAO) и Европском агенцијом за безбедност ваздушног саобраћаја (EASA).
 
Константним радом на јачању система безбедности у Србији, усвајањем и применом европских ваздухопловних стандарда, као и константним инспекцијским надзором, Директорат доприноси развоју система ваздухопловне безбедности читавог региона и Европе. 
 
На основу Националног програма безбедности у цивилном ваздухопловству Републике Србије, који је усвојила Влада Републике Србије, Директорат цивилног ваздухопловства је припремио и усвојио Национални план безбедности у цивилном ваздухопловству Републике Србије за период 2023 - 2024.