Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Успешно реализована вежба трагања за палим ваздухопловима и спасавања лица "SAREX 39-18"

Петак, 28.09.2018.
Успешно реализована вежба трагања за палим ваздухопловима и спасавања лица "SAREX 39-18"

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије успешно је јуче реализовао комплексну вежбу трагања за ваздухопловом и спасавања лица у реону места Кучево у Браничевском округу.

Вежба „ SAREX 39-18“ изведена је у складу са редовним годишњим планом увежбавања Сектора за трагање и спасавање Директората цивилног ваздухопловства, a у циљу провере функционисања целокупног националног система трагања и спасавања. Јучерашња вежба, најкомплекснија до сада по броју ангажованих учесника, окупила је преко 200 професионалаца из 16 организација и јединица из националног система трагања и спасавања. Носилац вежбе испред Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије био је Спасилачко-координациони центар, који је надлежан за руковођење системом трагања за ваздухопловима и спасавања лица у цивилном ваздухопловству. Поред СКЦ ДЦВ-а, на вежби су учествовали и:

-  Министарство одбране Републике Србије: Војска Србије (Оперативни центар Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране), 119. мешовита хеликоптерска ескадрила из Ниша, 714. противоклопна хеликоптерска ескадрила из Лађеваца, 63. падобрански батаљон Специјалне бригаде) и Војномедицинска академија,

- Министарство унутрашњих послова Републике Србије (Оперативни центар МУП, Хеликоптерска јединица, Специјална антитерористичка јединица, Полицијска управа Пожаревац/Полицијска станица Кучево, Сектор за ванредне ситуације – Одељење за  ванредне ситуације у Пожаревцу/организациона јединица у Кучеву и Одељење за тетра и радио комуникације Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије),

- Министарство здравља Републике Србије (Клинички центар Србије, Клинички центар Ниш и Хитна помоћ Дома здравља Кучево),

- Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд,

- Горска служба спасавања Србије,

- Црвени крст Србије, и

- Центар за истраживање саобраћајних несрећа.
 
Према планираном сценарију вежбе, авион за панорамско разгледање са девет путника доживео је у рејону Кучева судар са једрилицом у ваздуху и био принуђен да изврши ванаеродромско слетање, након чега је са њим дошло до губитка радио везе. Након блиског сусрета са авионом, један од чланова посаде једрилице искаче, отвара спасавајући падобран и незгодно се приземљује на дрво, повређује и остаје да виси. Други члан посаде успева да изведе грубо слетање једрилицом, након чега активира лични радио предајник за откривање позиције у случају нужде. По пријему сигнала Спасилачко-координациони центар ДЦВ-а активира службе из система трагања и спасавања и креће спасилачка акција.
 

Како је на крају вежбе изјавио Никола Шаранчић, шеф Спасилачко-координационог центра ДЦВ-а и руководилац вежбе, од кључног значаја за сваку спасилачку акцију је прецизност, брзина и увежбаност, како рада на терену, тако и сарадња цивилних и војних снага на дежурству у операцији реаговања на стање ваздухоплова у опасности на територији Србије:

- Циљ вежбе био је да прикажемо функционисање организације рада националног система. Како путем рада Спасилачко-координационог центра, успостављања и функционисања штаба операције трагања и спасавања, тако и путем коришћења информационих технологија у спасилачким операцијама, планирања операције, ангажовања и координирања јединицама, комуникацијом међу јединицама, претрагом терена из ваздуха али и копненом претрагом терена. Демонстрирали смо евакуације повређених употребом спасилачког витла (дизалице) и употребом техника спасавања у вертикалним условима када се унесрећени налази на дрвету. Што се тиче операција спасавања путника из авиона, фокус је био на гашењу пожара на олупини авиона, пружању прве помоћи повређенима и њиховом транспорту до здравствених установа. 

Изузетно смо задовољни вежбом и нивоом сарадње свих националних капацитета у овом важном сегменту за цивилну авијацију. - истакао је Шаранчић. 

Директорат цивилног ваздухопловства је национално регулаторно и надзорно тело Републике Србије у цивилном ваздушном саобраћају, који своје послове обавља у складу са ратификованим међународним споразумима, стандардима и препорученом праксом међународне организације за цивилно ваздухопловство (ICAO), прописима Европске Уније и Законом о ваздушном саобраћају Републике Србије.

Назад на остале вести