Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Директорат цивилног ваздухопловства међу најбољима у Европи у области сертификације пилотских дозвола и центара за њихову обуку, оценио експертски тим ЕASA-e

Понедељак, 11.10.2010.
Експертски тим  Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (EASA - European Aviation Safety Agency) је после петодневне детаљне инспекције рада Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије,од 4. до 9. октобра, оценио да српске ваздухопловне власти  одлично примењују европске стандарде у области сертификације пилотских дозвола, центара за обуку пилота и њихових лекарских уверења. То практично значи да су пилотске дозволе које издаје Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије, не само признате у читавој Европи већ и изузетно цењене.
 
Према првим, прелиминарним резултатима експерата из Келна, српске ваздухопловне власти су у оквиру ове делатности међу најбољима у Европи, односно међу најбољима у оквиру ЕАSА-e, коју чине ваздухопловне власти земаља чланица Европске уније. Званични и детаљни извештај експерата биће достављен ДЦВ до краја идућег месеца.
 
Поред контроле рада ДЦВ, стручњаци за цивилно ваздухопловство из ЕУ,  проверавали су рад Директората  и на терену,  контролишући докуметацију неколико центара за обуку пилота.
 
Сврха посете експертског тима из Европске уније  била је да се детаљном контролом  рада  Директората  анализира и провери ниво  примене  процедура садржаних у радном аранжману који је 2008. године Директорат цивилног ваздухопловства потписао са Европском агенцијом за сигурност ваздушне пловидбе.
 
Екпертски тим Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја чинили су истакнути европски стручњаци из области пилотских лиценци и ваздухопловне медицине.
 

У Директорату цивилног ваздухопловства до краја октобра биће обављене  још две велике инспекције Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја ради провере примене европских  стандарда у области пловидбености, саобраћајне делатности и програма процене сигурности страних ваздухоплова  SAFA  - Safety Assesment of Foreign Aircraft Programme. 


Назад на остале вести