Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 13. априла 2020. године издао је Безбедносну наредбу 03/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Србија напредовала у развоју ваздушног саобраћаја

Среда, 20.10.2010.

Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић рекао је данас да ће бити уложена значајна средства за унапређење инфраструктуре ваздушног саобраћаја у Србији, као и да ће бити испуњени сви европски стандарди у тој области.

 
Цветковић је на свечаности поводом обележавања 100-годишњице српског цивилног ваздухопловства и ступања на снагу Закона о ваздушном саобраћају, одржаној у Музеју ваздухопловства Србије,  навео да ће се радити и на унапређењу мреже аеродрома у Србији и стварању услова да се на Батајници, Лађевцима, Пониквама и аеродромима у Вршцу и Бору обавља регионални авио-саобраћај.
 
Председник Владе је најавио улагања у развој објеката Јат технике, која се бави одржавањем и поправком авиона. 
 
Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић рекао је да на стогодишњицу српског ваздухопловства Србија добија нови Закон о ваздушном саобраћају и тиме спремнија и модернија улази у други век грађења и унапређивања ове области.
 
Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је  да је Србија применом новог Закона о ваздушном саобраћају, напредовала у прихватању европских стандарда и истакао да ће то бити забележено у извештају Европске комисије о напретку Србије.
 
Дежер је оценио да је за грађане Србије добро што захваљујући примени споразума о отвореном небу и укидању шенгенских виза на српско тржиште долазе нове авио-компаније и што имају могућност да лете нискотарифним компанијама по значајно нижим ценама.
О значају Закона о цивилном ваздухопловству говорили су и представници радне групе који су учествовали у изради новог закона, државни секретар у Министарству за инфраструктуру Миодраг Миљковић, директор Директората цивилног ваздухопловства Небојша Старчевић и председник УО Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе Никола Станков. Сви су се сложили да ће нови закон поред убрзаног развоја ваздушног саобраћаја допринети још већој безбедности летења што је и примарни задатак свих који учествују у овом послу.
О славној прошлости ваздухопловства у Србији говорио је историчар Чедомир Јанић, који је истакао изузетну храброст пионира српског ваздухопловства Ивана Сарића. Сарић је 16. октобра 1910. године у Суботици, у летелици коју је сам конструиосао извео први јавни лет у тадашњој Србији. 
Министар Мркоњић је овом приликом председнику Владе Србије Мирку Цветковићу уручио макету летелице којом је Иван Сарић пре сто година полетео и тада поставиo темеље српског ваздухопловства сврставши Србију  међу прве државе света које су  почеле да развијају ваздухопловство.
 

Назад на остале вести