Podnošenje reklamacija putnika preko veb forme na sajtu Direktorata, više o tome na linku  Od 01.07.2023. godine Republička administrativna taksa iznosi 1040,00 dinara Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku   
Bezbednost civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je naš  prioritet i  okosnica delovanja Direktorata. Sve aktivnosti Direktorata usmerene su ka što pouzdanijem i efikasnijem razvoju sistema vazduhoplovne bezbednosti.
 
Razvoj bezbednog vazduhoplovnog okruženja pospešuje se u partnerskom odnosu sa vazduhoplovnom industrijom, konstantno unapređujući ovu oblast u Srbiji, u saradnji sa Mećunarodnom organizacijom civilnog vazduhoplovstva (ICAO) i Evropskom agencijom za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA).
 
Konstantnim radom na jačanju sistema bezbednosti u Srbiji, usvajanjem i primenom evropskih vazduhoplovnih standarda, kao i konstantnim inspekcijskim nadzorom, Direktorat doprinosi razvoju sistema vazduhoplovne bezbednosti čitavog regiona i Evrope. 
 
Na osnovu Nacionalnog programa bezbednosti u civilnom vazduhoplovstvu Republike Srbije, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, Direktorat civilnog vazduhoplovstva je pripremio i usvojio Nacionalni plan bezbednosti u civilnom vazduhoplovstvu Republike Srbije za period 2023 - 2024.