Подношење рекламација путника преко веб форме на сајту Директората, више о томе на линку  Од 01.07.2023. године Републичка административна такса износи 1040,00 динара  Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку 

Одредбом члана 62. Законом о ваздушном саобраћају предвиђено је да у трагању за ваздухопловом и спасавању лица учествују министарства надлежна за послове одбране, унутрашње послове и послове здравља, органи општина, градова, града Београда и аутономних покрајина, јавна предузећа и сва физичка и правна лица која могу да помогну.

Начини на који се ангажују учесници у трагању, прописала је Влада РС кроз подзаконски акт „Уредба о начину на који се ангажују учесници у трагању за ваздухопловом и спасавању лица у цивилном ваздухопловству („Службени гласник РС“, број 93/15)“.

Чланом 2 став 1  Уредбе прецизирано је да учесници у трагању и спасавању који, у зависности од околности, могу да буду ангажовани на захтев спасилачко-координационог центра (у даљем тексту: СКЦ) у случају операција трагања и спасавања су:

1) Министарство надлежно за послове одбране;

2) Министарство надлежно за унутрашње послове;

3) Министарство надлежно за послове здравља;

4) Органи аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе;

5) Јавна предузећа и сва физичка и правна лица која могу да помогну;

6) Аеро клубови, ваздухопловне организације и ваздухопловна удружења;

7) Специјализоване јединице за спасавање;

8) Аеродромске службе:

   - Спасилачко-ватрогасна служба,

   - Служба хитне медицинске помоћи;

9) Пружалац услуга у ваздушној пловидби;

10) Међународни Cospas-Sarsat програм, као сателитски систем трагања и спасавања који детектује сигнале са радио предајника за откривање позиције у случају нужде и прослеђује доступне информације о детекцији СКЦ-а у оквиру Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.