Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 13. априла 2020. године издао је Безбедносну наредбу 03/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Пооштрена контрола путника на директним летовима за Сједињене Америчке Државе

Среда, 09.07.2014.
Управа за безбедност у саобраћају Сједињених Америчких Држава, увела је почетком јула појачане мере контроле путника у ваздушном саобраћају на појединим међународним аеродромима са којих се обављају директни летови за САД.
 
Мере се односе на додатну контролу путника и њихових електронских уређаја (лаптопова, мобилних телефона…)
Службе обезбеђивања на аеродромима детаљно ће прегледати путнике и њихове уређаје пре уласка у авион на директни лет за САД. Уређаји који нису исправни или им је батерија испражњена неће моћи да се унесу у авион.
 
Америчка управа за безбедност у саобраћају, истиче у свом саопштењу за јавност, да су појачане мере контроле путника у авио-саобраћају уведене на основу процена безбедносних служби САД.
 
Ове појачане мере безбедности не спроводе се на аеродромима у Србији, јер Србија још увек нема директне летове за Сједињене Америчке Државе.
 
Обавештавамо путнике који из Србије путују за САД, са других међународних аеродрома, да обрате пажњу на ову информацију и припреме своје електронске уређаје за путовање у складу са новим мерама безбедности. 

Назад на остале вести