Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 13. априла 2020. године издао је Безбедносну наредбу 03/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Ваздухопловне власти Србије и Кине потписале Меморандум о разумевању

Уторак, 19.08.2014.
Делегацијe Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије и Управе цивилног ваздухопловства Народне Републике Кине, потписале су у Београду Меморандум о разумевању којим се, у оквиру поступка закључивања новог међудржавног Споразума о ваздушном саобраћају, потврђују права одређених авио-превозилаца у обављању директног ваздушног саобраћаја или учешће у комерцијалним аранжманима у саобраћају.
 
Документ су у име ваздухопловних власти две земље, потписали в.д. заменика директора Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров и заменик администратора Управе цивилног ваздухопловства Кине Жиђинг Ванг који су том приликом разматрали и многа друга актуелна питања у оквиру билатералних односа Србије и Кине у области ваздушног саобраћаја. 
 
 
Разговорима су, поред представника ваздухопловних власти присуствовали и помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Илић, као и представници авио-превозилаца Ер Србије и Ер Чајне.
 
Делегација Управе цивилног ваздухопловства Народне Републике Кине била је гост и Ер Србије и разговарала са генералним директором те компаније Данетом Кондићем. На састанку је потврђена изузетна заинтересованост и спремност авио-превозилаца Ер Србије и Ер Чајне за што скорије успостављање комерцијалне сарадње две авио-компаније.
 

Назад на остале вести