Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Директорат обележио јубилеј - 10 година успеха

Петак, 31.10.2014.
Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије обележио је синоћ 30. октобра 2014. године у традиционалном здању ваздухопловаца „Аероклубу“ – десет година од оснивања и успешног рада.
 
Свечаности су присуствовали министар одбране у Влади Републике Србије Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, шеф Канцеларије Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт, представници Еуроконтрол, директори ваздухопловних власти  Босне и Херцеговине и Црне Горе, представници ваздухопловне индустрије Србије, новинари, запослени у Директорату и многи други пословни партнери и пријатељи Директората. 
 
Новоименовани директор Директората цивилог ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров, подсетила је да је пре десет година онован Директорат цивилног ваздухопловства као независно надзорно и регулаторно тело. Био је то период пун изазова, јер након деценијске изолације било је потребно поново ухватити корак са савременим ваздухопловним окружењем.
 
Организовали смо ваздухопловну власт у професионалну и ефикасну институцију која има задатак да обезбеди примену највиших стандарда у ваздухопловству, али и да помогне ваздухопловној индустрији и омогући јој развој, изјавила је директорка Директората. У склопу својих активности остварили смо изузетну сарадњу са Европском комисијом, Европском агенцијом за ваздухопловну безбедност и Еуроконтрол који редовно прате  и контролишу наш рад. То смо постигли, али ту се не заустављамо. Желимо да уз подршку Владе Србије што пре уведемо Србију у Јединствено европкоп ваздухопловно подручје и да осигурамо „ одрживи развој сигурног и безбедног ваздухопловног ваздухопловства“, нагласила је директорка Чизмаров.
 
Поводом јубилеја Директорат је уручио признања за успешну сарадњу - Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Контроли летења Србије и Црне Горе, Агенцији за цивилно ваздухопловство Црне Горе, Дирекцији за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине и Европској агенцији за безбедност ваздушне пловидбе (Еуроконтрол).
 
Преузимајући признање, саветница за међународну сарадњу Стеафаниа Газина  је пренела поруку директора Еуроконтрола Френка Бренера Директорату, која између осталог гласи:
 
„Србија има изузетно значајну улогу у управљању ваздушним саобраћајем у Европи. Пораст саобраћаја за и из подручја Залива и југо-источне Европе позиционира Србију у сам центар региона који постаје све значајнији. По нашим последњим прогнозама, до краја ове деценије очекује се пораст саобраћаја од преко три одсто годишње.
 
Само годину дана након оснивања Директората цивилног ваздухопловства, Србија се придружила Еуроконтролу, поставши 35. чланица ове организације. Од тада имамо одличну сарадњу која се огледа у значајном напретку који је од онда остварен. На десетине новина уведено је у пројектовању ваздушног простора, а планирају се и нове. Увођење тзв. слободног ваздушног простора се одвија по плану.
 

Уверен сам да су првих десет успешних година Директората цивилног ваздухопловства тек почетак. Примите моје честитке и с нестрпљењем очекујем године изузетне сарадње које су пред нама.“ 


Назад на остале вести