Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 17. марта 2020. године издао је Безбедносну наредбу 01/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 12. марта 2020. године издао је Оперативно обавештење у циљу заштите, које налаже свим оператерима који обављају јавни авио-превоз, да обезбеде довољну количину средстава за дезинфекцију, а све у циљу спречавања ширења вируса COVID-19. Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Запажена улога српског ДЦВ-а на годишњој конференцији ЕASA

Уторак, 20.10.2015.
Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије учествовао је на редовној годишњој конференцији Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (ЕАSА) која је одржана у Луксембургу, од 14. до 15. октобра 2015.године. Тема конференције била је обука у ваздухопловству, а на конференцији су учествовали представници EASA, ICAO, FAA, CAA UK , Airbus, Boeing, CAE, IFATCA , ENAC, DGAC, Lufthansa i Air France.
 
Директорат цивилног ваздухопловства представљали су помоћник директора Александар Годић и национални координатор за безбедност и надзор Марина Милинковић–Медић. Управо је Марина Милинковић-Медић другог дана Конференције учествовала на панел дискусији на тему „Заједнички тренинг за заједнички надзор“, представљајући том приликом активности Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, обуку инспектора, сарадњу коју смо  до сада остварили са суседним земљама, нашу потребу за заједничким надзором, наше резултате који нас квалификују за сарадњу са земљама Европске уније,  као и препреке у евентуалној релизицију ових активности са земљама ЕУ.
 
Конференција је организована кроз панел дискусије где је дошло до размене мишљења у односу на следеће теме: Обука пилота наспрам индустријског пораста, обука за неочекивано, највећи ризик – губитак контроле у току лета, нове методе обуке, обука контролора летења, обука за одржавање ваздухоплова И регулатори у партнерству са индустријом.
 

Извршни директор Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја Патрик Ки у завршном обраћању изнео је да је неопходно прилагодити обуку ваздухопловног особља условима повећаног развоја ваздушног саобраћаја, као и да се у обуку пилота укључи обука за неочекивано и исправно доношење одлука у условима повећаног стреса, да обука мора да обухвати и обуку за превенцију губитка контроле у лету. Господин Ки је исто тако нагласио да ће убудуће у заједнички надзор бити укључене и не-ЕУ земље попут Србије, са којом ЕАSА има одличну сарадњу. 


Назад на остале вести