Директорат је донео одлуке о продужењу рока важења овлашћења уписаних у сертификат особља обезбеђивања и продужењу рока важења одговорних руководилаца за обезбеђивање у ваздухопловству. Више информација у делу сајта Обезбеђивање/Обавештења и захтевиВлада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Запажена улога српског ДЦВ-а на годишњој конференцији ЕASA

Уторак, 20.10.2015.
Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије учествовао је на редовној годишњој конференцији Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (ЕАSА) која је одржана у Луксембургу, од 14. до 15. октобра 2015.године. Тема конференције била је обука у ваздухопловству, а на конференцији су учествовали представници EASA, ICAO, FAA, CAA UK , Airbus, Boeing, CAE, IFATCA , ENAC, DGAC, Lufthansa i Air France.
 
Директорат цивилног ваздухопловства представљали су помоћник директора Александар Годић и национални координатор за безбедност и надзор Марина Милинковић–Медић. Управо је Марина Милинковић-Медић другог дана Конференције учествовала на панел дискусији на тему „Заједнички тренинг за заједнички надзор“, представљајући том приликом активности Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, обуку инспектора, сарадњу коју смо  до сада остварили са суседним земљама, нашу потребу за заједничким надзором, наше резултате који нас квалификују за сарадњу са земљама Европске уније,  као и препреке у евентуалној релизицију ових активности са земљама ЕУ.
 
Конференција је организована кроз панел дискусије где је дошло до размене мишљења у односу на следеће теме: Обука пилота наспрам индустријског пораста, обука за неочекивано, највећи ризик – губитак контроле у току лета, нове методе обуке, обука контролора летења, обука за одржавање ваздухоплова И регулатори у партнерству са индустријом.
 

Извршни директор Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја Патрик Ки у завршном обраћању изнео је да је неопходно прилагодити обуку ваздухопловног особља условима повећаног развоја ваздушног саобраћаја, као и да се у обуку пилота укључи обука за неочекивано и исправно доношење одлука у условима повећаног стреса, да обука мора да обухвати и обуку за превенцију губитка контроле у лету. Господин Ки је исто тако нагласио да ће убудуће у заједнички надзор бити укључене и не-ЕУ земље попут Србије, са којом ЕАSА има одличну сарадњу. 


Назад на остале вести