Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 17. марта 2020. године издао је Безбедносну наредбу 01/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 12. марта 2020. године издао је Оперативно обавештење у циљу заштите, које налаже свим оператерима који обављају јавни авио-превоз, да обезбеде довољну количину средстава за дезинфекцију, а све у циљу спречавања ширења вируса COVID-19. Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Мирјана Чизмаров – потпредседница Еуроконтрола

Уторак, 08.12.2015.
Републици Србији и Директорату цивилног ваздухопловства указана је велика част на 44. састанку Привременог савета Европске агенције за безбедност ваздушне пловидбе (Еуроконтрол). Директорка Директората Мирјана Чизмаров изабрана је за потпредседницу Привременог савета Еуроконтрола са мандатом од две године. Чизмаров је на то место изабрана једногласно.
 
Савет представља управљачко тело Еуроконтрола и чине га представници свих држава чланица на нивоу директора националних ваздухопловних регулаторних тела.
 
Ово тело у Еуроконтрола у свом раду примењује општу политику сталне комисије а задужено је и за надзор над радом агенције.
 

Србија је пуноправна чланица Еуроконтрола од 2005. године. 


Назад на остале вести