Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 17. марта 2020. године издао је Безбедносну наредбу 01/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 12. марта 2020. године издао је Оперативно обавештење у циљу заштите, које налаже свим оператерима који обављају јавни авио-превоз, да обезбеде довољну количину средстава за дезинфекцију, а све у циљу спречавања ширења вируса COVID-19. Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

На Аеродрому „Никола Тесла“ отворен службени „Д“ пролаз

Петак, 25.12.2015.
На Аеродрому „Никола Тесла“ отворен службени „Д“ пролаз

Аеродром "Никола Тесла" у Београду, отварањем службеног "Д" пролаза је спреман за летове ка САД. За  те потребе авио превозилац „Ер Србија" запослиће још 150 људи,  поручио је премијер Србије Александар Вучић отворивши „ Д“ пролаз.  
 
Вучић је, у присуству потпредседника Владе и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, директорке Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјане Чизмаров и вд.директора Аеродрома Никола Тесла Саше Влаисављевића, свечано отворио поменути пролаз за прелазак возила у обезбеђивано-рестриктивну зону аеродрома, који је једна од три кључне тачке када је реч о безбедности за летове ка САД.
 
Он је рекао да је овај објекат био највећа слабост у безбедносним контролама, јер се, како је објаснио, мере безбедности пооштравају на летовима ка САД. 
 
Михајловић је подсетила на то да је отварање "Д" пролаза био један од најважнијих услова да би аеродром у Београду имао летове за САД. Аеродром је спреман да крене са директним летовима ка тој дестинацији, при чему ће Србија бити једина земља у региону одакле ће се летети за САД, нагласила је она. Михајловић је, такође, исказала наду да ће број путника на београдском аеродрому наредних година бити у сталном порасту.

 

Назад на остале вести