Од 01.07.2021. године Републичка административна такса износи 900,00 динара Услови за улазак путника у Републику Србију, укључујући и информације за путнике који долазе из држава са посебним ризиком од ширења заразне болести COVID-19, и путовање у иностранство се могу наћи на   интернет страници Министарства спољних послова https://www.mfa.gov.rs/ Семинар о безбедности у ваздухопловству презентован је на нашој интернет страници у секцији вести   Информације о условима за улазак путника у Републику Србију доступне су у форми НОТАМ-а на сајту Контроле летења Србије и Црне Горе Сматса д.о.о. - линк   Смернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења 
Вести са сајта

Саопштење Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије

Петак, 30.07.2021.
Саопштење Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије

Поводом натписа у неким медијима у вези са суспензијом сертификата појединих ваздухопловних организација од стране Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (EASA), Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије, као регулаторно и надзорно тело у ваздушном саобраћају, обавештава о следећем.

EASA је привремено суспендовала сертификате за одржавање ваздухоплова појединих ваздухопловних организација које су носиоци EASA сертификата. Утврђене су одређене неправилности, предложене корективне мере и рокови за њихово отклањање од стране организација, што представља уобичајени поступак према међународним стандардима.

Директорат цивилног ваздухопловстава Републике Србије обавља стални надзор свих ваздухопловних организација којима је издао одговарајући ваздухопловни сертификат и предузима активности за несметан и безбедан рад тих организација, чиме се остварује неопходан услов безбедности у ваздушном саобраћају.

Република Србија се на основу провере коју су над радом Директората спровели експерти Међународне организације цивилног ваздухопловства (ICAO) налази у самом светском врху  са степеном усклађености са међународним ваздухопловним стандардима и препорученим праксама који износи  93,3%, док  је EASA у својим кварталним извештајима потврдила Директорату највиши ниво стандардизације у оквиру EASA система од 95 – 100%, што представља један од најбољих резултата у Европи.

Подсећамо јавност да је инспекција коју је спровела Савезна ваздухопловна администрација САД (FAA), потврдила да се у Србији примењују највиши стандарди у области ваздухопловне безбедности, на основу чега је сврстала Србију у тзв. FAA категорију и, што је нашем националном авио-превозиоцу омогућило успостављање директног ваздушног саобраћај са САД.


Назад на остале вести