Директорат је донео одлуке о продужењу рока важења овлашћења уписаних у сертификат особља обезбеђивања и продужењу рока важења одговорних руководилаца за обезбеђивање у ваздухопловству. Више информација у делу сајта Обезбеђивање/Обавештења и захтевиВлада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Одржана Webex презентација EUROCONTROL-а

Четвртак, 05.11.2020.
Одржана Webex презентација EUROCONTROL-а

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије је 5.11.2020. године одржао видео конференцију са генералним директором Европске организације за безбедност ваздушне пловидбе (EUROCONTROL), Еамонн-ом Бреннан-ом, у вези питања са којима се сусреће цивилно ваздухопловство у доба вируса COVID-19.

Излагање које је уприличено на иницијативу Еамонн-а Бреннан-а, обухватило је кључне теме које се тичу Европе и Републике Србије, освртање на статистичке податке броја оболелих, број летова и операција у односу на исти период од претходне године, као и оптимистичне и песимистичне сценарије који се могу очекивати у наредних пет година.

Анализом је такође утврђено, да је смањењем броја летова у свим земљама, дошло до смањена емисије CO2, и то у просеку око 70%, те је представљено неколико опција како би се загађење ваздуха додатно смањило.

Директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, Мирјана Чизмаров, изразила је захвалност на детаљно презентованом истраживању, и истакла да ће Република Србија увек бити на располагању за сваки вид дискусије и доступна за помоћ у тешким временима за цивилно ваздухопловство.


Назад на остале вести