Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Безбедносна наредба

Четвртак, 19.03.2020.
Безбедносна наредба

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 19. марта 2020. године издао је Безбедносну наредбу број 02/2020, која се односи на оператере који обављају јавни авио-превоз из области са високим ризиком од ширења вируса  Covid-19.
 
Разлог издавања Безбедносне наредбе је умањење ризика од могуће заразе путника вирусом Covid-19 које може да настане услед коришћења ваздухоплова на летовима који се обављају на аеродромима који се налазе у областима са високим ризиком од ширења вируса Covid-19. 
 
Оператери су дужни да обезбеде чишћење и потпуну дезинфекцију ваздухоплова средством за дезинфекцију примереним за дезинфекцију ваздухоплова, након сваког лета који је са аеродрома који се налази у области високог ризика од заразе вирусом Covid-19. 
 
Оператери могу да примене и другу фреквенцију дезинфиковања ваздухоплова након извршене процене ризика која мора да узме у обзир и оперативне чињенице као и време дејства дезинфекционог средства које је оператер користио у поступку дезинфекције ваздухоплова. Оператери су дужни да обезбеде потпуно чишћење и дезинфекцију ваздухоплова најкасније 24 сата од тренутка када је ваздухоплов полетео са аеродрома који се налази у области високог ризика од заразе вирусом Covid-19. 
 
Оператери ваздухоплова су дужни да опреме сваки ваздухоплов једним или више комплета заштитне опреме (Universal Precaution Kit). Наведена опрема се користи како би се заштитили чланови посаде који су били у контакту са потенцијално зараженим путницима вирусом Covid-19 и који су учествовали у чишћењу садржаја који су били изложени вирусу. 
 
Безбедносну наредбу можете погледати кликом на линк.
 

Назад на остале вести