Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Почела основна обука из ваздухопловне медицине у организацији Директората Републике Србије

Уторак, 03.12.2019.
Почела основна обука из ваздухопловне медицине у организацији Директората Републике Србије

У организацији Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије (ДЦВ РС), почела је основна обука из области ваздухопловне медицине – Basic course in aviation medicine, која ће се одржати у периоду од 02.12. -07.12.2019. године.

Програм обуке у трајању од шест дана, прописан регулативом Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (EASA), омогућиће свим полазницима курса постизање неопходних знања и вештина из области ваздухопловне медицине. Обука је намењена лекарима који су заинтересовани за ваздухопловну медицину и стицање права овлашћеног лекара ради обављања прегледа ваздухопловног особља за: класу 2 (дозвола  приватног пилота, пилота једрилице, пилота балона, параглајдера, падобранца), LAPL (дозвола пилота лаких ваздухоплова) и CC (кабинско особље). 

Тим поводом, присутним лекарима обратио се помоћник директора ДЦВ РС из Сектора за саобраћајну делатност, пловидбеност и ваздухопловно особље, Александар Годић, који је истакао да му је посебно задовољсво што је инициран овакав скуп, који до сада није уприличен на нашим просторима. Такође је нагласио да је до сада постојала могућност присуства истим обукама али у иностранству, за које је било потребно издвојити значајна финансијска средства. Управо из тих разлога, од великог значаја је што ДЦВ РС као организатор обуке, заинтересованим лекарима из наше земље омогућава апсолутно бесплатно учешће на обуци.

Први дан обуке почео је са  гостујућим предавачем, специјалистом ваздухопловне медицине др Зораном Лолићем, у присуству тридесет пријављених лекара заинтересованих за похађање ове врсте обуке. 

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије, наставиће са едукацијама лекара, будући да је препозната важност професионалног усавршавања у циљу повећања безбедности ваздушног саобраћаја.


Назад на остале вести