Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Почела основна обука из ваздухопловне медицине у организацији Директората Републике Србије

Уторак, 03.12.2019.
Почела основна обука из ваздухопловне медицине у организацији Директората Републике Србије

У организацији Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије (ДЦВ РС), почела је основна обука из области ваздухопловне медицине – Basic course in aviation medicine, која ће се одржати у периоду од 02.12. -07.12.2019. године.

Програм обуке у трајању од шест дана, прописан регулативом Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (EASA), омогућиће свим полазницима курса постизање неопходних знања и вештина из области ваздухопловне медицине. Обука је намењена лекарима који су заинтересовани за ваздухопловну медицину и стицање права овлашћеног лекара ради обављања прегледа ваздухопловног особља за: класу 2 (дозвола  приватног пилота, пилота једрилице, пилота балона, параглајдера, падобранца), LAPL (дозвола пилота лаких ваздухоплова) и CC (кабинско особље). 

Тим поводом, присутним лекарима обратио се помоћник директора ДЦВ РС из Сектора за саобраћајну делатност, пловидбеност и ваздухопловно особље, Александар Годић, који је истакао да му је посебно задовољсво што је инициран овакав скуп, који до сада није уприличен на нашим просторима. Такође је нагласио да је до сада постојала могућност присуства истим обукама али у иностранству, за које је било потребно издвојити значајна финансијска средства. Управо из тих разлога, од великог значаја је што ДЦВ РС као организатор обуке, заинтересованим лекарима из наше земље омогућава апсолутно бесплатно учешће на обуци.

Први дан обуке почео је са  гостујућим предавачем, специјалистом ваздухопловне медицине др Зораном Лолићем, у присуству тридесет пријављених лекара заинтересованих за похађање ове врсте обуке. 

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије, наставиће са едукацијама лекара, будући да је препозната важност професионалног усавршавања у циљу повећања безбедности ваздушног саобраћаја.


Назад на остале вести