Законом о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама, ("Службени гласник Републике Србије" бр. 86/19), који ступа на снагу 14. децембра, предвиђена је нова Републичка административна такса за Решења којим се одобрава транспорт или транзит наоружања и војне опреме. Износ таксе је 5590 динара.  Уредба о привремено резервисаним и привремено издвојеним деловима ваздушног простора ("Службени гласник РС", број 62/19) ступа на снагу 05.12.2019.  До 18. децембра 2019. године можете послати ваше примедбе, предлоге и сугестије на текст Предлог правилника о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству. 
Вести са сајта

Завршена највећа дводневна вежба трагања и спасавања у цивилном ваздухопловству "SAREX 38-19" и међународна ICAO радионица

Четвртак, 19.09.2019.
Завршена највећа дводневна вежба трагања и спасавања у цивилном ваздухопловству "SAREX 38-19" и међународна ICAO радионица

Другим даном велике међународне вежбе трагања и спасавања у цивилном ваздухопловству јуче је у Вршцу завршена тродневна активност у организацији Директората цивилног ваздухопловства која је окупила преко 150 професионалаца из целог света. Поред вежбе трагања и спасавања пуног капацитета Директорат је заједно са ICAO EUR/NAT канцеларијом у Паризу организовао и дводневну радионицу посвећену теми трагања и спасавања. 

Дводневна вежба "SAREX 38-19" одржана је на Аеродорму "Никола Тесла" и аеродрому Вршац уз учешће свих капацитета за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству Републике Србије. Под вођством ДЦВ-а своје процедуре вежбали су Министарство одбране, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља, Контрола летења Србије и Црне Горе, Хеликоптерска јединица МУП-а, Аеродром "Никола Тесла", Спасилачко-ватрогасна јединица Аеродрома "Никола Тесла", Клинички центар Србије, Клинички центар Ниш, Војномедицинска академија Црвени крст, Горска служба спасавања, Град Вршац и локалне ватрогасне и медицинске службе града Вршца. 

Током претходна три дана Србија је била центар глобалних размена идеја и најбољих пракси у трагању и спасавању у цивилном ваздухопловству а наши гости из иностранства имали су прилику да виде како функционише систем трагања и спасавања у Србији. Поносни смо такође што смо окупили наше партнерске институције и приказали нове ресурсе за потребе трагања и спасавања, које је Република Србија купила у претходном периоду.

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије је институција која је веома посвећена усаглашавању домаће регулативе са усвојеним међународним стандардима. То је и потврђено недавном провером Директората од стране Међународне организације цивилног ваздухопловства, када је утврђено степен усаглашености са међународним стандардима и препорученом праксом од 93,3 процената. - истакла је директорка Директората Мирјана Чизмаров. Директорат је раме уз раме са ICAO EUR/NAT канцеларијом у Паризу прва два дана овог јединственог догађаја организовао радионицу посвећену тематици трагања и спасавања у хотелу Хајат где су представници преко 20 земаља света представили нове трендове у овој области, причало се о појединачним искуствима решавања јединствених изазова и у пријатељској и колегијалној атмосфери размењена су знања колега и професионалаца. 

 

 


Назад на остале вести