Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 13. априла 2020. године издао је Безбедносну наредбу 03/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Одржан састанак са представницима Управних округа у вези са иницијативом Директората за изградњу, регистрацију и отварање хелидрома

Уторак, 10.09.2019.
Одржан састанак са представницима Управних округа у вези са иницијативом Директората за изградњу, регистрацију и отварање хелидрома

У просторијама Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије одржан је састанак са представницима Управних округа Републике Србије, а у вези са иницијативом Директората за изградњу, регистрацију и отварање хелидрома на њиховим територијама у циљу развоја ваздушног саобраћаја. Састанку је присуствовало преко 40 представника, из 17 управних округа. 

Представници Директората су презентовали регулативу која се односи на хелидроме, начин и услове за изградњу хелидрома као и услове и поступак за издавање сагласности за коришћење хелидорма. Након презентација, у другом делу састанка, отворена је дискусија у којој су представници Управних округа добили одговоре на постављена питања. 

Подсећамо, Директорат ће у оквиру иницијативе за изградњу, регистрацију и отварање хелидрома сносити трошкове иницијалних прегледа потенцијалних локација, преглед документације и поступак издавања сагласности за коришћење хелидрома, као и пружити сву неопходну подршку и стручну помоћ сходно прописима Републике Србије у овој области. 
 
 
 
 

Назад на остале вести