Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 13. априла 2020. године издао је Безбедносну наредбу 03/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Састанак министра Вулина са представницима SMATSA и Директората цивилног ваздухопловства

Субота, 01.06.2019.
Састанак министра Вулина са представницима SMATSA и Директората цивилног ваздухопловства

Министар одбране Александар Вулин састао се са представницима Контроле летења Србије и Црне Горе (SMATSA) и Директората цивилног ваздухопловства.

Тема овог састанка са директорком Директората, Мирјаном Чизмаров и директором Контроле летења Србије и Црне Горе, Предрагом Јовановићем, је била унапређење сарадње Министарства одбране и Војске Србије са агенцијама надлежним за регулисање ваздушног саобраћаја.

Посебна захвалност је упућена Директорату цивилног ваздухопловства и директорки Чизмаров, због донације комплетне инфраструктуре за хелидром на Војномедицинској академији. Хелиодром је урађен по највишим светским стандардима и представља једини хелидром у Републици Србији који обезбеђује услове за слетање два хеликоптера истовремено и то без обзира на метеоролошке услове.

Састанку су присуствовали и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић и представници Генералштаба.


Назад на остале вести