Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Донета европска регулатива о употреби беспилотних ваздухоплова

Петак, 24.05.2019.
Донета европска регулатива о употреби беспилотних ваздухоплова

Европска Комисија је 24.маја 2019. године усвојила правила за безбедну, и одрживу употребу беспилотних ваздухоплова, која се односе на оператере беспилотних ваздухоплова било да су у питању аматери или професионалци што ће ваздухопловство у Европи учинити још компететивнијим, а област беспилотних ваздухоплова уређеном. Овај пропис ће заменити досадашње националне прописе држава чланица ЕУ у овом домену. Више о предметном пропису можете прочитати пратећи овај линк.

Решења понуђена у овом пропису су веома слична нашем важећем Правилнику о беспилотним ваздухопловима узимајући у обзир заступљеност одређених врста беспилотних ваздухоплова у нашем ваздушном простору. Следећи кораци су на Европској агенцији за безбедност ваздушног саобраћаја да објави смернице за примену овог прописа и тзв. стандардне сценарије коришћења беспилотних ваздухоплова, док су следећи кораци Европске Комисије су преиспитивање постојећих правила и развој правила за стварање УТМ екосистема.


Назад на остале вести