Имајући у виду безбедносну директиву Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја - ЕАСА, Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије је донео хитно ваздухопловно обавештење – NOTAM,  којим се забрањује коришћење ваздухоплова типа Boeing модел 737-8 МАX и 737-9 МАX за полетање и слетање на аеродроме у Републици Србији, као и за прелете у ваздушном простору Републике Србије. У регистру ваздухоплова који води Директорат цивилног ваздухопловства Репбулике Србије, нема уписаних ваздухоплова Boeing модел 737-8МАX и 737-9 МАXВанредни термин тестирања у процесу сертификације особља које обавља преглед обезбеђивња на аеродрому почиње од 4. марта 2019. године.Сви заинтересовани субјекти треба да поднесу захтев Директорату најкасније до 25. фебруара 2019. године. Детаљније у делу Обезбеђивање / Обавештење и захтеви / Обавештење о термину тестирања у процесу ванредне сертификације особља које обаља преглед обебеђивања на аеродрому Обавештење у вези са обављањем безбедносне провере је постављено у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтевиПоступак сертификације одговорних руководиоца за обезбеђивање у ваздухопловству почиње 21. фебруара 2019. године у просторијама Директората.Сви заинтересовани субјекти треба да поднесу захтев Директорату најкасније до 19. фебруара 2019. године.Детаљније у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтеви / Обавештења о сертификацији одговорних руководиоца за обезбеђивање у ваздухопловствуУсвојене измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, више о томе можете видети на http://cad.gov.rs/strana/16551Скраћен поступак прибављања сагласности за упис ваздухоплова чији је власник или корисник страно физичко или правно лице. Детаљно о томе на www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci  Објављено Упутсво за имплементацију Уребе(ЕУ) 2016/539 (PBN). Више о томе на www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Од 01. jula 2018. године Републичка административна такса износи 840,00 РСД   
Вести са сајта

ОДРЖАНА 36.СЕДНИЦА ЕВРОПСКЕ КОНФЕНЕРЦИЈЕ ЦИВИЛНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

Понедељак, 16.07.2018.
ОДРЖАНА 36.СЕДНИЦА ЕВРОПСКЕ КОНФЕНЕРЦИЈЕ ЦИВИЛНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

ОДРЖАНА 36.СЕДНИЦА ЕВРОПСКЕ КОНФЕНЕРЦИЈЕ ЦИВИЛНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

 

Запажена улога Србије

 

У Стразбуру је одржано 36. пленарно заседање ЕCAC (Европска конференција цивилног ваздухопловства) уз запажено учешће Републике Србије коју је представљала Мирјана Чизмаров, директор Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.

Генерални директори 44 државе чланице Европске конференције цивилног ваздухопловства (ЕАSA) састали су се са представницима ICАО-а,  Европске комисије, EUROCONTOL-а, ЕАSА, IАТА,  како би расправљали о актуелним питањима у међународном цивилном ваздухопловству и усвојили радни програм и буџет ЕCАC-а за наредне три године.

Пленарној седници ЕCAC-а обратио се председник Савета ICАО, Olumuyiwa Benard Aliu , као и генерални секретар ICАО Fang Liu, украјински министар инфраструктуре Volodymyr Omelyan, генерални директор за транспорт и мобилност Европске комисије Henrik Hololei и генерални директор IАТА, Аlexandre de Juniac.

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије имао је запажену улогу на овом заседању с обзиром да је Мирјана Чизмаров у својству панелисте учестовала у дискусији на тему „Обезбеђивање у ваздухопловству и олакшице“, заједно са генералним директорима цивилног ваздухопловства Италије и Велике Британије.

Учесници Планарне седнице сложили су се да промовисање сигурног, безбедног и одрживог ваздушног саобраћаја јесте најважнија мисија Европске конфенренције цивилног ваздухопловства, подсећајући да су панели о ваздухопловној сигурности, олакшицама и управљању ваздушним саобраћајем  вишеструко корисни.


Назад на остале вести