Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије - 17.01.2019 01:04:38

Редовни термин тестирања у процесу сертификације особља које обавља преглед обезбеђивања на аеродрому почиње од 9. јануара 2019. године. Сви заинтересовани субјекти требају да поднесу захтеве Директорату најкасније до 4. јануара2019. године. Детаљније у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтеви / Обавештење термину за тестирање у процесу сертификације особља које обавља прелгед обезбеђивања на аеродромуУсвојене измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, више о томе можете видети на http://cad.gov.rs/strana/16551Скраћен поступак прибављања сагласности за упис ваздухоплова чији је власник или корисник страно физичко или правно лице. Детаљно о томе на www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci  Објављено Упутсво за имплементацију Уребе(ЕУ) 2016/539 (PBN). Више о томе на www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Од 01. jula 2018. године Републичка административна такса износи 840,00 РСД   
Вести са сајта

Прослављен Међународни дан цивилног ваздухопловства

Уторак, 12.12.2017.
Прослављен Међународни дан цивилног ваздухопловства

Прослављен Међународни дан цивилног ваздухопловства

 
Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије обележио је Међународни дан цивилног ваздухопловства пригодном прославом и коктелом у Свечаној Сали Скупштине града Београда, у присуству неколико стотина ваздухопловаца и пријатеља ваздухопловства.
ИЦАО (Међународна организација цивилног ваздухопловства) је установила 7. децембра за Међународни дан цивлног ваздухопловства 1994. године приликом обележавања 50 година од усвајања Чикашке конвенције.
Циљеви обележавања Међународног дана цивилног ваздухопловства су стварање и одржавање свести о значају најбезбеднијег, најбржег и најпрактичнијег вида транспорта, промовисање значаја авијације и њен утицај на друштвени и економски развој планете.
- Ваздушни саобраћај директно ствара 8,5 милиона радних места широм света и око 700 милијарди долара глобалног БДП-а. Имајући у виду повезаност са другим секторима економије, цивилно ваздухопловство генерише 3,5 посто комплетног глобалног бруто друштвеног производа, односно 2.400 милијарди долара, запошљавајући преко 58 милиона људи. Једно радно место у цивилном ваздухопловству у просеку је 3,8 пута економски продуктивније од радних места у другим областима – казала је између осталог директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, Мирјана Чизмаров и додала – Процене су да ће у наредних 15 година индустрија међународног цивилног ваздухопловства расти у просеку 5% годишње, што је двоструко брже од глобалне светске економије. У будућности има места само за најбоље, а у будућности цивилног ваздухопловства за најбоље међу најбољима. Обележавајући Међународни дан цивилног ваздухопловства на овакав начин Република Србија показује своју решеност да буде део те будућности.

Назад на остале вести