Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Директорат уручио сертификат Аеродрому „Никола Тесла“

Петак, 28.07.2017.
Директорат уручио сертификат Аеродрому „Никола Тесла“

Директорат уручио сертификат Аеродрому „Никола Тесла“

 

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије уручио је сертификат аеродрома Аеродрому „Никола Тесла“, у просторијама Директората и у присуству потпредседнице Владе Републике Србије и министарке грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић.

Сертификат је в.д. генералног директора Аеродрома „Никола Тесла“ Саши Влаисављевићу уручила директорка Директората Мирјана Чизмаров.

-          Европска комисија је у фебруару 2014. године усвојила Уредбу Комисије о утврђивању захтева и административних процедура у вези са аеродромима. Основни циљ Уредбе је постизање највиших безбедносних стандрада на аеродромима широм ЕУ кроз примену јединствених стандарда и препоручене праксе, као и применом искустава и најсавременијих научних и технолошких достигнућа у области аеродрома. Наведеном Уредбом утврђени су детаљни захтеви које морају да испуњавају како оператери Аеродрома тако и надлежне ваздухопловне власти које спроводе сертификацију и континуирани надзор оператера аеродрома. Уредба предвиђа велики број нових оперативних, организационих и техничких захтева – истакла је , између осталог, Мирјана Чизмаров.

Аеродром „Никола Тесла“ је 1.јуна 2017. године упутио захтев за издавање сертификата након чега је оформљен тим за спровођење основне провере Аеродрома.

-          У извештају о провери констатовано је да аеродром и оператер аеродрома испуњавају услове за издавање сертификата. Поступак сертификације је завршен 21.јула доношењем решења о издавању сертификата. Желим да и овом приликом честитам аеродрому „Никола Тесла“ на испуњењу свих европских стандарда и да истакнем да само 25 одсто аеродрома у Европи у свом власништву има овај серртификат, што је још један доказ да ваздухопловство у Србији испуњава највише међународне безбедносне стандарде – закључила је Чизмаров.


Назад на остале вести