Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Одржан други састанак Регионалног САР Kомитета

Понедељак, 06.03.2017.
Одржан други састанак Регионалног САР Kомитета

У Београду је 28. фебруара и  1. марта 2017. године одржан Други састанак Регионалног САР (search and rescue) Комитета, на коме су присуствовали директори ваздухопловних власти и експерти из области трагања и спасавања из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Мађарске, Македоније, Словачке, Словеније, Србије и Црне Горе. Све земље учеснице су истакле пуну приврженост Регионалном САР Комитету, а најављена су и могућа проширења чланства. 

Предметни састанак имао је за циљ да консолидује рад тела основаног на претходном састанку потписивањем Меморандума о разумевању, те да створи услове за конкретан рад на пољима које су дефинисане као основни задаци и циљеви тела.
У уводном делу учесници су упознати са делатностима Комитета у периоду од прошлог састанка, где је посебно истакнута одлична комуникација и спремност за подршку исказана од стране ИКАО, Еуроконтрола и КОСПАС-САРСАТ Програма.
Током састанка прочитано је писмо директора Еуроконтрола, господина Франка Бренера, о спремности да се са Регионалним САР Комитетом потпише Специјални споразума о сарадњи и помоћи.
Такође, представник ИКАО је истакао пуну спремност Европске канцеларије међународне организације цивилног ваздухопловства и њене Радне групе за трагање и спасавање да подржи Комитет и помогне стручно и у сваком другом смислу. Изнео је и предлог да усвојени Меморандум буде регистрован код ИКАО и као такав буде представљен као модел за друге земље у свету.
Регионални САР Комитет је у току заседања усвојио основне принципе формирања и функционисања својих експертских радних група, те су убрзо и формирана радна тела за прекограничну сарадњу, оперативна питања и тренинге, уз прецизно дефинисане задатке.
 
Од стране високог представника Еуроконтрола, господина Хенка Хофа, Комитет је упознат са могућностима сарадње кроз Global Aeronautical Distress Safety System – концепт који се развија и који представља будућност праћења ваздушне пловидбе и безбедности у цивилном ваздухопловству.
Током састанка представљен је и документ о заштити података који ће до краја године бити усвојен на нивоу Надзорног одбора Комитета.
Такође, дискутовало се и о промоцији рада Комитета, па је договорено да се исти представи заједничком презентацијом на САР Конференцији у Копенхагену, да се унапреди рад на веб страници, те да се у што скоријем року донесе одлука о новом логоу Комитета који је представљен.
Трећи састанак Регионалног САР Комитета планиран је за 7-8 јун 2017. године у Београду.
 
 

Назад на остале вести