Обавештење у вези са обављањем безбедносне провере је постављено у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтевиУсвојене измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, више о томе можете видети на http://cad.gov.rs/strana/16551Скраћен поступак прибављања сагласности за упис ваздухоплова чији је власник или корисник страно физичко или правно лице. Детаљно о томе на www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci  Објављено Упутсво за имплементацију Уребе(ЕУ) 2016/539 (PBN). Више о томе на www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Од 01. jula 2018. године Републичка административна такса износи 840,00 РСД.   
Вести са сајта

Основан Регионални комитет за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству

Петак, 04.11.2016.
Основан Регионални комитет за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству

Представници ваздухопловних институција надлежних за област трагања и спасавања Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Мађарске и Словачке потписали су данас у Београду Меморандум о разумевању којим је основан Регионални саветодавни комитет за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству (Регионални САР комитет). Састанку су присуствовали и представници Румуније и Црне Горе, који су најавили скоро придруживање Регионалном комитету. Скоро чланство очекује се и од Бугарске, односно Албаније.

Оснивање Регионалног комитета за трагање и спасавање и његов будући рад подржало је и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.
Циљеви овог регионалног тела биће међусобна подршка земљама потписницама Меморандума, изградња и развој капацитета за успешно трагање и спасавање у ваздухопловству, подршка при реализацији ICAO и IMO стандарда у овој области, размена искуства кроз заједничке анализе и планирање, лакша комуникација кроз размену информација између земаља на руководећем и стручном нивоу, али и подршка у комуникацији са медијима, објашњено је приликом потписивања Меморандума.
Тела Комитета ће чинити Координациони одбор и Тим експерата, уз могућност оснивања других радних тела.
Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије покретач је иницијативе за оснивање Комитета. Током прве године његовог рада Директорат цивилног ваздухопловства ће председавати, али ће имати статус члана као и остале земље.
Меморандум о разумевању који је уједно и оснивачки акт Регионалног комитета ослања се на међународне уговоре у области трагања и спасавања међу којима су и Чикашка конвенција из 1944. године, као и Приручник о међународном трагању и спасавању у ваздухопловству и поморству (IAMSAR). Њега је за сада потписало седам земаља и резултат је састанка представника њихових ваздухопловних тела задужених за трагање и спасавање и дводневне конференције која је у фебруару 2016.године била организована у Београду.
Чланице и посматрачи Регионалног комитета могу постати и други органи и међународне организације из ове области, наводи се у Меморандуму:
– Било који други орган надлежан за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству може приступити овом меморандуму уз сагласност свих чланова и тако и сам постати члан. Свака међународна организација чије активности су повезане са трагањем и спасавањем у цивилном ваздухопловству, која жели да учествује у раду Регионалног саветодавног комитета за трагање и спасавање, али не испуњава услове за учлањење, може стећи статус посматрача по пристанку свих чланова.
Потписивање Меморандума о сарадњи подржали су ICAO -а и EUROCONTROL-а, од којих ће Регионално тело и убудуће имати подршку за испуњавање циљева наведених у Меморандуму.
 

Назад на остале вести