Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Учешће Републике Србије у међународној вежби VOLCEX 14/01

Петак, 14.02.2014.
VOLCEX (Volcanic Exercise) вежбе се спроводе у организацији ICAO Регионалне канцеларије Париз и једне од држава Европе која се задужи за практично спровођење вежбе, а на чијој територији се налази неки од вулкана који потенцијално могу бити опасност за ваздухопловство. У вежби учествују све државе Европе и околних региона чији је ваздушни простор, према плану вежбе, „угрожен“ облацима вулканског пепела. Учесници вежбе су национални ANS, MET и AIS пружаоци услуга у ваздушној пловидби, авио-превозиоци, аеродроми, националне ваздухопловне власти, VAAC Tулуз и Лондон, ICAO EUR NAT Office Париз, Eurocontrol CFMU, EACCC, EASA, IATA, и др. 
 
Вежба се састоји у симулацији вулканске ерупције и дисперзије насталог облака вулканског пепела чије се „ширење“ затим прати према прогнозама метеоролошке ситуације у данима предвиђеним за вежбу. У току вежбе сви учесници поступају према плану вежбе издајући информације, симулирајући адекватне акције и координирајући између себе пре свега на националном, а затим и међународном нивоу. На крају вежбе учесници подносе своје извештаје организатору који издаје коначни извештај о вежби.
 
Република Србија је успешно учествовала у међународној вежби VOLCEX 12/01 која је спроведена 26. и 27. априла 2012. године.
 

Вежба VOLCEX 14/01 којом је опет предвиђено да ваздушни простор Републике Србије буде под утицајем „ширења“ облака вулканског пепела из симулиране ерупције вулкана Стромболи на југу Италије одржаће се 1. и 2. априла 2014. године. Користећи раније стечена искуства Република Србија ће активно учествовати у спровођењу ове вежбе. 


Назад на остале вести