Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 13. априла 2020. године издао је Безбедносну наредбу 03/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Европска комисија задовољна применом ЕСАА Споразума

Среда, 10.10.2007.
Делегација Европске комисијe која је 8. и 9. октобра боравила у Београду, изузетно је задовољна нивоом напретка који је Србија остварила  применом „ Мултилатералног споразума о заједничком ваздухопловном подручју „ ( ЕСАА Споразум ).
Делегацију  из Брисела  предводио  је представник Европске комисије –  Mate Gergely .
Експерти ЕК процењивали су тренутно стање у четири области:
 
- Frederic Sorensen Економска регулатива и ваздухопловни прописи
- Henryk Krasowsi, Ваздухопловна сигурност
- George Nikou, Ваздухопловна безбедност
- Jean – Marc Garot, ATM
- François Rivet, консултант INTEGRA, за примену SEE-FABA концепта.
 
Током дводневне посете Београду , делегација Европске комисије разговарала је са представницима -  Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, Агенције за контролу летења, министарстава  Економског и регионалног развоја, Финансија, Трговине, Рада и социјалне политике, Аеродрома „ Никола Тесла“ , ЈАТ Аirways-а. 
Прелиминарни извештај  о детаљима радне посете у којем ће се  констатовати да је Србија успешно завршила  I фазу примене ЕСАА Споразума, oчекује се у новембру. 
Tо je  трећа посета Европске комисије нашој земљи,   организованa  поводом примене  ЕСАА Споразума.

Подсетимо, Србија је „ ЕСАА Споразум „ потписала 19.јуна 2006.године са ЕУ, земљама западног Балкана, Исландом и Норвешком.  


Назад на остале вести