Директорат је донео одлуке о продужењу рока важења овлашћења уписаних у сертификат особља обезбеђивања и продужењу рока важења одговорних руководилаца за обезбеђивање у ваздухопловству. Више информација у делу сајта Обезбеђивање/Обавештења и захтевиВлада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

III Конференција земаља чланица ЈАА које нису у Еврпској Унији

Уторак, 12.02.2008.
У Београду је 14. и 15. фебруара одржана III Конференција земаља чланица ЈАА (Joint Aviation Authorities Europe) које нису у Европској Унији. Тема Конференције је била   „Сарадња EASA- European Aviation Safety Agency (Европске агенције за сигурност ваздушне пловидбе) и ваздухопловних власти земаља које нису  чланице Европске уније“.
 
Конференција је окупила челнике  ЈАА, EASA, ECAC( European Civil Aviation Conference ), Европске комисије као и  ваздухопловних власти – Швајцарске, Азербеџана, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Кипра, Финске, Молдавије, Монака, Турске, Украјине, Грузије и наравно Србије, као домаћина овог веома значајног скупа.
 
Поздравивши скуп, домаћин Конференције, генерални директор Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије мр Милан Моковић, упознао је госте са нашом  славном ваздухопловном традицијом, са успесима Директората оствареним последњих година, као и са плановима за наредни период на којима треба заједнички радити. Директор Моковић је рекао да Србија озбиљно развија своје цивилно ваздухопловство увођењем најновијих светских стандарда у тој области, јачању базбедности и сигурности ваздушног простора чиме даје велики допринос целом ваздушном простору Европе. Да би у томе била још ефикаснија Србији треба подршка значајних европских ваздухопловних институција, нагласио је директор Моковић.               
Генерални директор ЈАА Андре Ауер, указао је на значај овог скупа како би се нашао најбољи пут за приближавање EASA-и.
 
У закључцима са овог скупа је између осталог речено, да је добро што су се чула  различита мишљења о путу ка EASA. У том контексту, договорено је да се одмах изврше припреме, уколико то већ није учињено.
 
Организатор III Конференције ЈАА (Јединствене ваздухопловне власти Европе) на овај начин желео је  да помогне земљама које још нису у ЕУ, и самим тим нису чланице EASA, да унапреде своје стандарде и усагласе са захтевима EASA-е. Сврха овог повезивања  је и одлука да 2009. године EASA преузме надлежности ЈАА.
 
У европским ваздухопловним круговима овај догађај означен је  као  један од најважнијих у овој години, а Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије указана је част да буде домаћин овог скупа.
 
Договорено је да следећа Конференција буде одржана почетком 2009. године у Тирани. 

Назад на остале вести