Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Формирана Комисија за истрагу инцидента на Боингу - 737

Понедељак, 20.10.2008.
Генерални директор Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Милан Моковић, формирао је данас Комисију која ће истраживати узрок пожара на мотору авиона Боинг-737 немачке авиокомпаније 
XL Airways, који је у суботу 18. октобра принудно слетео на београдски аеродром „Никола Тесла“.
 
У складу са правилима Анекса 13 - Чикашке конвенције, Директорат је данас о овом инциденту обавестио и ваздухопловне власти Немачке - земљу у којој је регистрован авион као и Сједињене америчке државе, земљу произвођача ваздухоплова.
 
Принудно слетање ваздухоплова Боинг-737 и гашење пожара на левом мотору обављено је максимално професионално.
 
Целокупна интервенција гашења пожара трајала је око 30 секунди , након чега је хлађен стајни трап и мотор авиона. Путници су евакуисани за непуних 40 секунди.  

Аеродром "Никола Тесла"


Назад на остале вести