Редован термин тестирања у процесу иницијалне и периодичне сертификације особља које обавља преглед обезбеђивања на аеродрому почиње од 15. јула 2019. године. Сви заинтересовани субјекти треба да поднесу захтеве Директорату најкасније до 08. јула 2019. године. Детаљније у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтеви /Обавештење о редовном термину тестирања у процесу иницијалне и периодичне сертификације особља које обавља преглед обезбеђивања на аеродрому - јул 2019.Обавештење у вези са обављањем безбедносне провере је постављено у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтевиУсвојене измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, више о томе можете видети на http://cad.gov.rs/strana/16551Скраћен поступак прибављања сагласности за упис ваздухоплова чији је власник или корисник страно физичко или правно лице. Детаљно о томе на www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci  Објављено Упутсво за имплементацију Уребе(ЕУ) 2016/539 (PBN). Више о томе на www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Од 01. jula 2018. године Републичка административна такса износи 840,00 РСД   
Вести са сајта

Експерти Европске комисије задовољни српским цивилним ваздухопловством

Уторак, 21.10.2008.
Прошле недеље у посети Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије боравили су експерти Европске комисије за ваздушни саобраћај.
 
Делегација Европске комисијe , задовољна је нивоом напретка који је Србија остварила  применом „Мултилатералног споразума о заједничком ваздухопловном подручју„ (ЕСАА Споразум). Експерти ЕК су  нарочито похвалили   Нацрт Закона о цивилном ваздухопловству, који је један од услова за завршетак прве транзиционе фазе ECAA Споразума, а који је ушао у процедуру одређену пословником Владе Србије. Делегација из Брисела је нагласила  да је неопходно што пре ратификовати  ECAA Споразум, Хоризонтални споразум  и  Монтреалску конвенцију,  јер су  и  они  предуслов за окончање прве транзиционе фазе. Директорат  је ове документе већ упутио Влади Србије и они би требало ускоро да се нађу  и пред посланицима Народне скупштине Републике Србије.
 
Током дводневне посете Београду , делегација Европске комисије разговарала је са представницима -  Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, Агенције за контролу летења, министарстава за: инфраструктуру, спољних послова, економије и регионалног развоја, финансија, трговине, рада и социјалне политике. Експерти из Брисела  сусрели су се и са представницима Царине, Завода за статистику, Аеродрома „Никола Тесла“, ЈАТ Аirways-а  као и са осталим домаћим и страним авиопревозницима. 
Прелиминарни извештај  експерата   о резултатима радне посете очекује се у новембру. 
 
Ово je  четврта посета Европске комисије нашој земљи, организованa поводом примене  ЕСАА Споразума. 
 

Подсетимо, Србија је „ЕСАА Споразум„ потписала 19.јуна 2006.године са Европском унијом, земљама западног Балкана, Исландом и Норвешком. 


Назад на остале вести