Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Експерти Европске комисије задовољни српским цивилним ваздухопловством

Уторак, 21.10.2008.
Прошле недеље у посети Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије боравили су експерти Европске комисије за ваздушни саобраћај.
 
Делегација Европске комисијe , задовољна је нивоом напретка који је Србија остварила  применом „Мултилатералног споразума о заједничком ваздухопловном подручју„ (ЕСАА Споразум). Експерти ЕК су  нарочито похвалили   Нацрт Закона о цивилном ваздухопловству, који је један од услова за завршетак прве транзиционе фазе ECAA Споразума, а који је ушао у процедуру одређену пословником Владе Србије. Делегација из Брисела је нагласила  да је неопходно што пре ратификовати  ECAA Споразум, Хоризонтални споразум  и  Монтреалску конвенцију,  јер су  и  они  предуслов за окончање прве транзиционе фазе. Директорат  је ове документе већ упутио Влади Србије и они би требало ускоро да се нађу  и пред посланицима Народне скупштине Републике Србије.
 
Током дводневне посете Београду , делегација Европске комисије разговарала је са представницима -  Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, Агенције за контролу летења, министарстава за: инфраструктуру, спољних послова, економије и регионалног развоја, финансија, трговине, рада и социјалне политике. Експерти из Брисела  сусрели су се и са представницима Царине, Завода за статистику, Аеродрома „Никола Тесла“, ЈАТ Аirways-а  као и са осталим домаћим и страним авиопревозницима. 
Прелиминарни извештај  експерата   о резултатима радне посете очекује се у новембру. 
 
Ово je  четврта посета Европске комисије нашој земљи, организованa поводом примене  ЕСАА Споразума. 
 

Подсетимо, Србија је „ЕСАА Споразум„ потписала 19.јуна 2006.године са Европском унијом, земљама западног Балкана, Исландом и Норвешком. 


Назад на остале вести