Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Експерти Европске комисије задовољни српским цивилним ваздухопловством

Уторак, 21.10.2008.
Прошле недеље у посети Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије боравили су експерти Европске комисије за ваздушни саобраћај.
 
Делегација Европске комисијe , задовољна је нивоом напретка који је Србија остварила  применом „Мултилатералног споразума о заједничком ваздухопловном подручју„ (ЕСАА Споразум). Експерти ЕК су  нарочито похвалили   Нацрт Закона о цивилном ваздухопловству, који је један од услова за завршетак прве транзиционе фазе ECAA Споразума, а који је ушао у процедуру одређену пословником Владе Србије. Делегација из Брисела је нагласила  да је неопходно што пре ратификовати  ECAA Споразум, Хоризонтални споразум  и  Монтреалску конвенцију,  јер су  и  они  предуслов за окончање прве транзиционе фазе. Директорат  је ове документе већ упутио Влади Србије и они би требало ускоро да се нађу  и пред посланицима Народне скупштине Републике Србије.
 
Током дводневне посете Београду , делегација Европске комисије разговарала је са представницима -  Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, Агенције за контролу летења, министарстава за: инфраструктуру, спољних послова, економије и регионалног развоја, финансија, трговине, рада и социјалне политике. Експерти из Брисела  сусрели су се и са представницима Царине, Завода за статистику, Аеродрома „Никола Тесла“, ЈАТ Аirways-а  као и са осталим домаћим и страним авиопревозницима. 
Прелиминарни извештај  експерата   о резултатима радне посете очекује се у новембру. 
 
Ово je  четврта посета Европске комисије нашој земљи, организованa поводом примене  ЕСАА Споразума. 
 

Подсетимо, Србија је „ЕСАА Споразум„ потписала 19.јуна 2006.године са Европском унијом, земљама западног Балкана, Исландом и Норвешком. 


Назад на остале вести