Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Српско ваздухопловство учинило велики напредак у усвајању стандарда ЈАА, оценили експерти EASA-е

Уторак, 21.10.2008.
Генерални директор Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије мр Милан Моковић, примио је представнике Европске  агенције за сигурност ваздушне пловидбе – EASA  (European Aviation Safety Agency) који су  протекле недеље  боравили у радној посети Србији.
 
Циљ посете био је стандардизација пловидбености ваздухоплова,  односно увид у степен усвајања и примене европских ваздухопловних захтевa (JAR – ова) у ваздухопловним властима  Србије, авиокомпанијама и ваздухопловној индустрији, и то у областима:
 
одржавања, обнови и изменама на ваздухоплову и ваздухопловним производима (JAR–145)
обезбеђивању континуиране пловидбености ваздухоплова и ваздухопловних производа (PART–M)
ваздухопловно – техничког особља за одржавање ваздухоплова (JAR–21)
Експерти EASA-е су на крају посете, упознали руководство Директората са прелиминарним извештајем. Они су, између осталог, нагласили да су изузетно задовољни високом професионалношћу и мотивисаношћу  ваздухопловног кадра и да су ваздухопловне власти Србије у последњих 12 месеци учиниле  велики напредак у усвајању стандарда ЈАА  и EASA- e.
 
Очекује се да ће ускоро бити донесена одлука о стандардизацији српског ваздухопловства у  поменутим областима.
 
Подсетимо, у области пловидбености ваздухоплова српско ваздухопловство је до сада стандардизовано у областима дозвола ваздухопловно-техничког особља и школских центара за њихову обуку (JAR – 66 и JAR–147).
 
Стандардизација  комлетног српског ваздухопловства  отпочела је у јуну 2007. године,  посетом експерата ЕASA-е,  а већ у новембру  Борд  ЈАА је  прихватио препоруку ЈАА и ЕАSА-e да уврсте Србију у концепт узајамног признавања националних дозвола  по стандардима   Европске заједнице - JAR FCL 1, JAR FCL 2 и 

JAR FCL 3 (летачке дозволе и дозволе  ваздухопловно- медицинских центара ) 


Назад на остале вести