Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Одржана вежба из области безбедности ваздухопловства

Среда, 05.05.2010.
На аеродрому „ Никола Тесла „ успешно је изведена  вежба из области безбедности цивилног ваздухопловства - „ Симулација отмице ваздухоплова „ .
 
Циљ вежбе био је да се утврди ефикасност плана мера у ванредним ситуацијама на аеродрому.
Изведено је неколико фаза вежбе: најава отмице, преговори, тријажа и прихватање ослобођених талаца, упад у ваздухоплов, евакуација и збрињавање путника.
 
Вежба је одржана на иницијативу  Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије,  а поред представника ДЦВ у вежби су учествовали и припадници Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе, аеродрома „Никола Тесла“, Црвеног крста Србије и Јат Ервејза.
 
Догађају су присуствовали заменик премијера Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, генерални директор Директората цивилног ваздухопловства Небојша Старчевић и генерални директор аеродрома „ Никола Тесла“ Велибор Радосављевић као и представници  многих страних амбасада у Србији.
 
Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ова вежба доприноси побољшању координације и сарадње како између домаћих, тако и  страних служби безбедности."Отмица ваздухоплова један је од најтежих аката које терористи могу да изведу, али то је и једна од најкомпликованијих кризних систуација за реаговање", рекао је Дачић.
 
Директор Директората цивилног ваздухопловства Небојша Старчевић објаснио је новинарима укратко садржај вежбе и истакао да ово није показна вежба, којом медијима треба да прикажемо шта све знамо и шта све умемо. „Ово је вежба која има циљ да утренира одређене субјекте који у оваквим ситуацијама треба да учествују", рекао је Старчевић.
 
Директор аеродрома "Никола Тесла" Велимир Радосављевић изјавио је аеродром  учинио све што је у његовој надлежности да  вежба протекне како треба. „Надам се да потребе за стварном применом оваквих активности неће бити, али добро је знати да располажемо потребном инфраструктуром, неопходном опремом и оно што је најважније - добро увежбаним људима", рекао је Радосављевић.
 
Ово је први пут да је у Републици Србији организована вежба оваквог обима  и то на основу стандарда  Анекса 17. Међународне организације цивилног ваздухопловства ( ICAO ) и одредби Програма за безбедност цивилног ваздухопловства Републике Србије. 

Назад на остале вести