Редован термин тестирања у процесу иницијалне и периодичне сертификације особља које обавља преглед обезбеђивања на аеродрому почиње од 15. јула 2019. године. Сви заинтересовани субјекти треба да поднесу захтеве Директорату најкасније до 08. јула 2019. године. Детаљније у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтеви /Обавештење о редовном термину тестирања у процесу иницијалне и периодичне сертификације особља које обавља преглед обезбеђивања на аеродрому - јул 2019.Обавештење у вези са обављањем безбедносне провере је постављено у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтевиУсвојене измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, више о томе можете видети на http://cad.gov.rs/strana/16551Скраћен поступак прибављања сагласности за упис ваздухоплова чији је власник или корисник страно физичко или правно лице. Детаљно о томе на www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci  Објављено Упутсво за имплементацију Уребе(ЕУ) 2016/539 (PBN). Више о томе на www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Од 01. jula 2018. године Републичка административна такса износи 840,00 РСД   
Вести са сајта

Одржана вежба из области безбедности ваздухопловства

Среда, 05.05.2010.
На аеродрому „ Никола Тесла „ успешно је изведена  вежба из области безбедности цивилног ваздухопловства - „ Симулација отмице ваздухоплова „ .
 
Циљ вежбе био је да се утврди ефикасност плана мера у ванредним ситуацијама на аеродрому.
Изведено је неколико фаза вежбе: најава отмице, преговори, тријажа и прихватање ослобођених талаца, упад у ваздухоплов, евакуација и збрињавање путника.
 
Вежба је одржана на иницијативу  Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије,  а поред представника ДЦВ у вежби су учествовали и припадници Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе, аеродрома „Никола Тесла“, Црвеног крста Србије и Јат Ервејза.
 
Догађају су присуствовали заменик премијера Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, генерални директор Директората цивилног ваздухопловства Небојша Старчевић и генерални директор аеродрома „ Никола Тесла“ Велибор Радосављевић као и представници  многих страних амбасада у Србији.
 
Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ова вежба доприноси побољшању координације и сарадње како између домаћих, тако и  страних служби безбедности."Отмица ваздухоплова један је од најтежих аката које терористи могу да изведу, али то је и једна од најкомпликованијих кризних систуација за реаговање", рекао је Дачић.
 
Директор Директората цивилног ваздухопловства Небојша Старчевић објаснио је новинарима укратко садржај вежбе и истакао да ово није показна вежба, којом медијима треба да прикажемо шта све знамо и шта све умемо. „Ово је вежба која има циљ да утренира одређене субјекте који у оваквим ситуацијама треба да учествују", рекао је Старчевић.
 
Директор аеродрома "Никола Тесла" Велимир Радосављевић изјавио је аеродром  учинио све што је у његовој надлежности да  вежба протекне како треба. „Надам се да потребе за стварном применом оваквих активности неће бити, али добро је знати да располажемо потребном инфраструктуром, неопходном опремом и оно што је најважније - добро увежбаним људима", рекао је Радосављевић.
 
Ово је први пут да је у Републици Србији организована вежба оваквог обима  и то на основу стандарда  Анекса 17. Међународне организације цивилног ваздухопловства ( ICAO ) и одредби Програма за безбедност цивилног ваздухопловства Републике Србије. 

Назад на остале вести