Обавештење у вези са обављањем безбедносне провере је постављено у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтевиУсвојене измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, више о томе можете видети на http://cad.gov.rs/strana/16551Скраћен поступак прибављања сагласности за упис ваздухоплова чији је власник или корисник страно физичко или правно лице. Детаљно о томе на www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci  Објављено Упутсво за имплементацију Уребе(ЕУ) 2016/539 (PBN). Више о томе на www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Од 01. jula 2018. године Републичка административна такса износи 840,00 РСД.   
Вести са сајта

У Београду отворена нова зграда Обласног центра контроле летења најмодернија у Европи

Среда, 27.10.2010.
Нова зграда Обласног центра контроле летења у Београду отворена је на београдском аеродрому "Никола Тесла", у оквиру пројекта модернизације и унапређења система управљања ваздушним саобраћајем у који је укупно уложено око 90 милиона евра.
 
Зграду, у коју је уложено 18 милиона евра, симболичким притиском на дугмад за укључење, пројектовану у игри светлости на платно, отворили су премијер Србије Мирко Цветковић и председник Управног одбора Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе Никола Станков.
 
Цветковић је рекао да је зграда изграђена по високим еколошким стандардима, као "паметна зграда", за 18 месеци и да је на њеној изградњи ангажовано 38 домаћих предузећа. Он је додао да ће приближавањем Србије Европској унији летови бити интензивнији и да ће нова зграда помоћи да се послови обављају на највишем нивоу.
 
Свечаности отварања нове зграде су присуствовали председник Србије Борис Тадић, представници свих контрола летења у Европи као и представници контрола летења САД и Канаде.
 
Министар саобраћаја, поморства и телекомуникација Црна Горе Андрија Ломпар рекао је да је корпоративизација агенције, започета 2003. године, успешно завршена, а да сада "траје битка за ваздушни простор". Он је рекао да контрола летења поред  Србије и Црне Горе,  покрива и 55 одсто ваздушног простора Босне и Херцеговине, али да се нада да ће укупан простор бити проширен.
 
Председник Управног одбора Агенције за контролу летења Никола Станков је рекао да ће у наредних шест месеци бити постављен, подешен и пуштен у рад систем контроле летења који је најмодернији у Европи. Он је председнику Тадићу, гостима и новинарима представио салу са 44 позиције за контролоре лета са којих ће се контролисати прилазни и обласни авионски саобраћај.
 
Та сала се не евакуише у случају пожара, подноси земљотрес јачине и до 9 степени по Меркалијевој скали, има два независна извора напајања енергијом уз напајање батеријом и агрегатом. Нова зграда простире се на 9.500 квадратних метара и омогућиће да се истовремено испрати 250 авиона на сат, односно 4.000 летова дневно.
 
Станков је рекао да су рационализацијом рада агенције остварене огромне уштеде у времену преласка преко територије коју покрива. "Израдили смо неколико ваздушних коридора 10", рекао је Станков.
 
Нову зграду финансирали су Европска банка за обнову и рзвој, Европска инвестициона банка и Агенција за контролу летења. 


Назад на остале вести