Директорат је донео одлуке о продужењу рока важења овлашћења уписаних у сертификат особља обезбеђивања и продужењу рока важења одговорних руководилаца за обезбеђивање у ваздухопловству. Више информација у делу сајта Обезбеђивање/Обавештења и захтевиВлада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Помозите да се препознају опасности и унапреди безбедност ваздухопловства

Петак, 21.10.2011.
Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије омогућио је свим путницима и запосленима у ваздушном саобраћају, да добровољно и анонимно пријављују догађаје за које сматрају да представљају потенцијалну опасност или угрожавају безбедност цивилног ваздухопловства.
 
Штампани формулари за пријављивње догађаја постављени су данас на  домаћем међународном аеродрому“ Никола Тесла“ док су формулари у електронском облику грађанима доступни, већ пар месеци, на сајту Директората :  http://www.cad.gov.rs/prijava_forma.php
 
Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије прва је ваздухопловна власт у региону која је прихватила ову препоруку Европске комисије за транспорт, јер жели да свим путницима пружи могућност да и сами учествују у процесу унапређења безбедности цивилног ваздухопловства.
 
Истраживање, откривање узрока опасности или угрожавањe безбедности нема за циљ утврђивање  прекршајне, дисциплинске, грађанско-правне или неке друге одговорности.
Све информације о подносиоцу пријаве сматрају се поверљивим и неће бити прослеђене другом лицу. Информацијама ће располагати и проверавати  их искључиво надлежни у Директорату,  осим на захтев правосудних органа Републике Србије.
 
Добровољно пријављивање догађаја само један од модела који ће допринети још већем степену сигурности и безбедности српског ваздухопловства које је Европска комисија већ оценила високом оценом. Директорат цивилног ваздухопловства  константно ради на усвајању најновијих сазнања из области безбедности и примени европских стандарда у тој области.  
 
Иначе, овај начин добијања информације о потенцијалним опасностима у цивилном ваздухопловству од путника и запослених у ваздухопловству, већ се  примењује у земљама Европске уније а од скоро је препоручен  и Србији. 

Целокупна  транспортна политика у ваздушном саобраћају  Европе, окренута је путнику који је у свим њеним сегментима  у центру пажње. 


Назад на остале вести