Директорат је донео одлуке о продужењу рока важења овлашћења уписаних у сертификат особља обезбеђивања и продужењу рока важења одговорних руководилаца за обезбеђивање у ваздухопловству. Више информација у делу сајта Обезбеђивање/Обавештења и захтевиВлада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

На снази Уредба о класама ваздушног простора и условима за њихово коришћење

Петак, 02.12.2011.
Уредба о класама ваздушног простора Републике Србије и условима за њихово коришћење, коју је 17. марта 2011. године усвојила Влада Републике Србије, почела је да се примењује  01. децембра 2011. године.
 
У складу са класификацијом ваздушног простора коју је прописала Међународна организација цивилног ваздухопловства (ICAO), класификован је ваздушни простор Републике Србије испод нивоа лета 195. Уредбом се у ваздушном простору Републике Србије примењују класе C, D и G са следећим областима примене:
  • Класа С примењује се од 450 м (1500 ft) изнад терена до нивоа лета 195, изузев у контролисаним зонама (CTR).
  • Класа D примењује се у свим контролисаним зонама (CTR).
  • Класа G примењује се до 450 м (1500 ft) изнад терена, изузев у  контролисаним зонама (CTR).
С обзиром на либерализацију доњег дела ваздушног простора (испод нивоа лета 195 ), очекује се повећање броја ваздухопловних операција.
Због тога,  Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије , од 01. децембра 2011. године односно од  дана ступања на снагу Уредбе, почиње да  примењује најригорозније контроле, мере и санкционисање потенцијалних нарушилаца ваздухопловних прописа, укључујући и подношење кривичних пријава по члану 291 Кривичног закона РС , који се односи на угрожавање безбедности ваздушног саобраћаја.
 
Текст  Уредбе о класама ваздушног простора и условима за њихово коришћење можете погледати на страници:  Регулатива (под редним бројем 15). 

Назад на остале вести