Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Потписан Споразум о ваздушном саобраћају са Аустралијом

Уторак, 14.05.2013.
У Влади Републике Србије данас је потписан Споразум о ваздушном саобраћају између Владе Републике Србије и Владе Аустралије. У име својих Влада, споразум су потписали Милутин Мркоњић, министар саобраћаја у Влади Републике Србије и Њена Екселенција Хелена Геј Стадерт, Амбасадор Аустралије у Републици Србији.
 
Потписивање Споразума о ваздушном саобраћају између Владе Републике Србије и Владе Аустралије представља значајан корак у унапређењу односа у области цивилног ваздухопловства. Споразум је модеран и либералан са елементима садржаним у типу споразума “отворено небо”. Авио-превозиоцима које стране уговорнице одреде за обављање авио- превоза омогућава се коришћење  веома широких саобраћајних права.
 
Поред саобраћајних права која су обезбеђена за одређене авио-превозиоце Републике Србије и Аустралије, предвиђена су, кроз комерцијалну сарадњу и права  за авио-превозиоце из трећих земаља.
 
У складу са најновијим тенденцијама билатералног регулисања односа у међународном цивилном ваздухопловству, овим споразумом се први пут уређују специфична питања, као што је обављање интермодалног саобраћаја, пружањe услуга земаљског опслуживања и коришћењe слотова.
 
Закључивање и примена овог спразума отвара одређеним авио-превозиоцима Републике Србије могућности за обављање директног авио-превоза са Аустралијом као и   повезивање са авио-превозом за друге земље ( нпр. Уједињене  Арапске Емирате, Кину, Нови Зеланд). 

Назад на остале вести