Сертификација инструктора у области обезбеђивања обавиће се почев од 03. јуна 2021.године, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  Нови термин априлског испитног рока биће спроведен у периоду од 23. априла до 29. априла 2021. године (не рачунајући дане викенда) Информације о условима за улазак путника у Републику Србију доступне су у форми НОТАМ-а на сајту Контроле летења Србије и Црне Горе Сматса д.о.о. - линк  Термини редовне сертификације одговорних руководилаца за обезбеђивање у ваздухопловству су одложени и одржаће се у периоду од 20.04. - 22.04.2021. године  Смернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења   
Вести са сајта

Отворена редовна линија Београд - Будимпешта - Минск

Четвртак, 19.09.2013.
Белоруска авикомпанија “Белавија” успоставила је данас редовну линију Минск – Будимпешта - Београд.
 
Белоруски авион су на на првом лету из Минска за Београд на Аеродрому "Никола Тесла" дочекали министар саобраћаја Владе Републике Србије Александар Антић, в.д. директорa Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Милан Живановић,   председник Извршног одбора Аеродрома “Никола Тесла” Велимир Радосављевић и амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев. 
 
 
Министар саобраћаја Александар Антић рекао је да ће отварање  редовне линије допринети бољој политичкој и економској сарадњи две пријатељске земље. Он је казао да је саобраћај привредна грана која има привилегију да повезује земље и људе. Саобраћај је услов за боље повезивање и осталих привредних грана између две земље, рекао је министар. Отварање авио-линије Београд-Будимпешта-Минск повећаће присуство белоруских компанија у Србији али и српских у Белорусији. Сигуран сам да ће ова линија допринети унапређењу односа двеју земаља и на другим нивоима, не само када је реч о привредној сарадњи, нагласио је министар Антић.
 
Амбасадори двеју земаља, Србије у Белорусији Стојан Јевтић и Белорусије у Србији Владимир Чушев истакли су да ће на овај начин у највећој мери бити унапређена привредна сарадња између Србије и Белорусије. Циљ је да се у идућој години достигне укупна робна размена од 500 милиона долара.
 
В.Д. директора Директората цивилног ваздухопловства РС Милан Живановић, подсетио је да је захтев „Белавије“ педвиђао и слетање у Будимпешту и превоз путника између Будимпеште и Београда, што је подразумевало коришћење права пете ваздухопловне слободе.
Ово право није било предвиђено одредбама Споразума о ваздушном саобраћају Србије и Белорусије, али је чињеница да је  споразум оставио могућност надлежним органима за ваздушни саобраћај да се о томе накнадно договоре. С тим у вези, Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије и Департман за ваздухопловство Министарства саобраћаја Републике Белорусије закључили су Меморандум о разумевању којим су отклоњене формалне препреке за успостављање саобраћаја и коришћење права пете слободе, рекао је Живановић.  
Након закључивања Меморандума, Директорат је по спровођењу законске процедуре, одобрио захтев „Белавији“, а Република Србија јој отворила своје небо.
 
Заменик генералног директора Белавије Игор Чергинец је рекао да у тој компанији очекују да ће нова линија, која ће повезати три европске престонице, имати пословни и туристички карактер. Он је уверен да ће ова авио-линија изазвати велико интересовање код белоруских, српских и мађарских туристичких агенција.
 
Председник Извршног одбора Аеродрома "Никола Тесла" Велимир Радосављевић је истакао да су успостављању авио-саобраћаја између Београда и Минска значајан допринос дали највиши државни функционери Белорусије и Србије. Они су препознали значај успостављања ове авио линије, а српске и белоруске ваздухопловне власти створиле су и услове за то.
 
“Белавија” ће на тој линији летети два пута седмично, понедељком и четвртком, авионом типа ЦРЈ-100/200.
 

Назад на остале вести