Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 17. марта 2020. године издао је Безбедносну наредбу 01/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 12. марта 2020. године издао је Оперативно обавештење у циљу заштите, које налаже свим оператерима који обављају јавни авио-превоз, да обезбеде довољну количину средстава за дезинфекцију, а све у циљу спречавања ширења вируса COVID-19. Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Отворена редовна линија Београд - Будимпешта - Минск

Четвртак, 19.09.2013.
Белоруска авикомпанија “Белавија” успоставила је данас редовну линију Минск – Будимпешта - Београд.
 
Белоруски авион су на на првом лету из Минска за Београд на Аеродрому "Никола Тесла" дочекали министар саобраћаја Владе Републике Србије Александар Антић, в.д. директорa Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Милан Живановић,   председник Извршног одбора Аеродрома “Никола Тесла” Велимир Радосављевић и амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев. 
 
 
Министар саобраћаја Александар Антић рекао је да ће отварање  редовне линије допринети бољој политичкој и економској сарадњи две пријатељске земље. Он је казао да је саобраћај привредна грана која има привилегију да повезује земље и људе. Саобраћај је услов за боље повезивање и осталих привредних грана између две земље, рекао је министар. Отварање авио-линије Београд-Будимпешта-Минск повећаће присуство белоруских компанија у Србији али и српских у Белорусији. Сигуран сам да ће ова линија допринети унапређењу односа двеју земаља и на другим нивоима, не само када је реч о привредној сарадњи, нагласио је министар Антић.
 
Амбасадори двеју земаља, Србије у Белорусији Стојан Јевтић и Белорусије у Србији Владимир Чушев истакли су да ће на овај начин у највећој мери бити унапређена привредна сарадња између Србије и Белорусије. Циљ је да се у идућој години достигне укупна робна размена од 500 милиона долара.
 
В.Д. директора Директората цивилног ваздухопловства РС Милан Живановић, подсетио је да је захтев „Белавије“ педвиђао и слетање у Будимпешту и превоз путника између Будимпеште и Београда, што је подразумевало коришћење права пете ваздухопловне слободе.
Ово право није било предвиђено одредбама Споразума о ваздушном саобраћају Србије и Белорусије, али је чињеница да је  споразум оставио могућност надлежним органима за ваздушни саобраћај да се о томе накнадно договоре. С тим у вези, Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије и Департман за ваздухопловство Министарства саобраћаја Републике Белорусије закључили су Меморандум о разумевању којим су отклоњене формалне препреке за успостављање саобраћаја и коришћење права пете слободе, рекао је Живановић.  
Након закључивања Меморандума, Директорат је по спровођењу законске процедуре, одобрио захтев „Белавији“, а Република Србија јој отворила своје небо.
 
Заменик генералног директора Белавије Игор Чергинец је рекао да у тој компанији очекују да ће нова линија, која ће повезати три европске престонице, имати пословни и туристички карактер. Он је уверен да ће ова авио-линија изазвати велико интересовање код белоруских, српских и мађарских туристичких агенција.
 
Председник Извршног одбора Аеродрома "Никола Тесла" Велимир Радосављевић је истакао да су успостављању авио-саобраћаја између Београда и Минска значајан допринос дали највиши државни функционери Белорусије и Србије. Они су препознали значај успостављања ове авио линије, а српске и белоруске ваздухопловне власти створиле су и услове за то.
 
“Белавија” ће на тој линији летети два пута седмично, понедељком и четвртком, авионом типа ЦРЈ-100/200.
 

Назад на остале вести