Директорат је донео одлуке о продужењу рока важења овлашћења уписаних у сертификат особља обезбеђивања и продужењу рока важења одговорних руководилаца за обезбеђивање у ваздухопловству. Више информација у делу сајта Обезбеђивање/Обавештења и захтевиВлада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Аеродром „Поникве” отворен за цивилно летење

Субота, 05.10.2013.
Директорат цивилног ваздухопловства РС издао је Аеродрому „Поникве” 1. октобра Дозволу за коришћење аеродрома за посебне намене, спосртско и аматерско летење и за некомерцијалне летове. Аеродром располаже асфалтном пистом  дугом 1830 м и широком 30 м и користиће се искључиво дању при условима оптималне видљивости.
 

Дозволу за коришћење аеродрома председнику општине Ужице Саши  Милошевићу уручио је Министар саобраћаја у Влади Србије Александар Антић. Он је нагласио да је Аеродром „Поникве” добра прилика за развој читавог Златиборског округа, али да он сам, без додатне инфраструктуре, није довољан. Потребно је изградити инфраструктуру на аеродрому и ван њега, како би путници на брз начин могли да се дођу и до оближњих туристичких дестинација, указао је министар. Министар је поручио да ће Влада Републике Србије и Министарство саобраћаја бити партнер граду Ужицу у реализацији даљих послова на том плану. 

У име Директората цивилног ваздухопловства домаћинима аеродрома  захвалила је на сарадњи в.д. заменика директора Мирјана Чизмаров. Она је истакла да је Директорат у процес сертификације био укључен од почетка. Тај процес није био једноставан и лак, рекла је Чизмаров. Она је подсетила да је посао започет 2007. године прегледом тада веома оштећеног аеродрома од НАТО бомбардовања, испуњеним остацима  неексплодираних мина које је требало уклонити.Уследио је низ састанака о могућностима оживљавања Аеродрома „Поникве“, утврђивање носиоца правног основа земљишта на коме се налази аеродром, планирања намене аеродрома и прегледи инспекторских тимова Директората, њихова упутства и мере за кориговање терена, да би након свих детаљних налаза и корекција, 25. септембра 2013.  инспектори Директората константовали да су услови испуњени за безбедно и сигурно коришћење аеродрома, рекла је в.д. заменика директора ДЦВ.

Директорат цивилног ваздухопловства као одговорна и озбиљна ваздухопловна власт, са издавањем дозволе Аеродрому „Поникве“, од данас почиње да обавља надзор овог аеродрома по усвојеним европским стандардима како би тај најважнији чинилац у ваздухопловству, а то је  безбедност, био један од услова за долазак туриста и привредника ваздушним путем у ове крајеве, закључила је Чизмаров.

Аеродром  „Поникве“ ушао је у планове модернизације  Контроле летења Србије и Црне Горе, рекао је директор КЛ Слободан Цвијан и додао да је у плану да на Аеродрому „Поникве“ убудуће почне и обучавање контролора и пилота.

У част отварања Аеродрома „Поникве“ одржан је летачки дан у организацији  аеродрома и Ваздухопловног савеза Србије. Изведени су показни летови авиона, хеликоптера,једрилица и скокови падобранаца.


Назад на остале вести