Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 17. marta 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 01/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 12. marta 2020. godine izdao je Operativno obaveštenje u cilju zaštite, koje nalaže svim operaterima koji obavljaju javni avio-prevoz, da obezbede dovoljnu količinu sredstava za dezinfekciju, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Generalni direktor Evropske agencije za bezbednost vazdušne plovidbe u poseti Direktoratu civilnog vazduhoplovstva

Utorak, 15.07.2014.
Generalni direktor Evropske agencije za bezbednost vazdušne plovidbe (Eurocontrol) Frenk Brener posetio je danas Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i razgovarao sa rukovodećim timom vazduhoplovnih vlasti Srbije.
 
Brener je odao priznanje Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije za izuzetno uspešno sprovođenje evropskih vazduhoplovnih standarda u civilnom vazduhoplovstvu i konstantan napredak koji Direktorat ostvaruje na polju bezbednosti vazdušne plovidbe.
 
Uspešna vazduhoplovna vlast koju sprovodi Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i kvalitetan pružalac usluga u vazdušnoj plovidbi kakva je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, garant su razvoja bezbednog i modernog civilnog vazduhoplovstva u regionu, istakao je Brener. Eurokontrol zahvaljuje Srbiji na aktivnom učešću na svim poljima u okviru razvoja  sistema vazdušne plovidbe u svom vazdušnom prostoru i šire.
 
Direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Milan Živanović, istakao je značaj uspešne saradnje DCV i Eurokontrola od 2005. godine kada je Srbija postala punopravna članica ove izuzetne evropske vazduhoplovne organizacije. 
Rukovodeći tim Direktorata je zahvalio na podršci koju je Eurokontrol pružao za sve aktivnosti koje je DCV činio na unapređenju civilnog vazduhoplovstva i jačanju sistema bezbedne vazdušne plovidbe u Srbiji.
 
U znak uspešne saradnje Eurokontrol i DCV, generalni direktor Eurokontrola Frenk Brener uručio je  Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije plaketu i zastavu Evropske agencije za bezbednost vazdušne plovidbe. 
 

Nazad na ostale vesti