Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Direktorat obeležio jubilej - 10 godina uspeha

Petak, 31.10.2014.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije obeležio je sinoć 30. oktobra 2014. godine u tradicionalnom zdanju vazduhoplovaca „Aeroklubu“ – deset godina od osnivanja i uspešnog rada.
 
Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković, šef Kancelarije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, predstavnici Eurokontrol, direktori vazduhoplovnih vlasti  Bosne i Hercegovine i Crne Gore, predstavnici vazduhoplovne industrije Srbije, novinari, zaposleni u Direktoratu i mnogi drugi poslovni partneri i prijatelji Direktorata. 
 
Novoimenovani direktor Direktorata civilog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov, podsetila je da je pre deset godina onovan Direktorat civilnog vazduhoplovstva kao nezavisno nadzorno i regulatorno telo. Bio je to period pun izazova, jer nakon decenijske izolacije bilo je potrebno ponovo uhvatiti korak sa savremenim vazduhoplovnim okruženjem.
 
Organizovali smo vazduhoplovnu vlast u profesionalnu i efikasnu instituciju koja ima zadatak da obezbedi primenu najviših standarda u vazduhoplovstvu, ali i da pomogne vazduhoplovnoj industriji i omogući joj razvoj, izjavila je direktorka Direktorata. U sklopu svojih aktivnosti ostvarili smo izuzetnu saradnju sa Evropskom komisijom, Evropskom agencijom za vazduhoplovnu bezbednost i Eurokontrol koji redovno prate  i kontrolišu naš rad. To smo postigli, ali tu se ne zaustavljamo. Želimo da uz podršku Vlade Srbije što pre uvedemo Srbiju u Jedinstveno evropkop vazduhoplovno područje i da osiguramo „ održivi razvoj sigurnog i bezbednog vazduhoplovnog vazduhoplovstva“, naglasila je direktorka Čizmarov.
 
Povodom jubileja Direktorat je uručio priznanja za uspešnu saradnju - Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, Direkciji za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine i Evropskoj agenciji za bezbednost vazdušne plovidbe (Eurokontrol).
 
Preuzimajući priznanje, savetnica za međunarodnu saradnju Steafania Gazina  je prenela poruku direktora Eurokontrola Frenka Brenera Direktoratu, koja između ostalog glasi:
 
„Srbija ima izuzetno značajnu ulogu u upravljanju vazdušnim saobraćajem u Evropi. Porast saobraćaja za i iz područja Zaliva i jugo-istočne Evrope pozicionira Srbiju u sam centar regiona koji postaje sve značajniji. Po našim poslednjim prognozama, do kraja ove decenije očekuje se porast saobraćaja od preko tri odsto godišnje.
 
Samo godinu dana nakon osnivanja Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Srbija se pridružila Eurokontrolu, postavši 35. članica ove organizacije. Od tada imamo odličnu saradnju koja se ogleda u značajnom napretku koji je od onda ostvaren. Na desetine novina uvedeno je u projektovanju vazdušnog prostora, a planiraju se i nove. Uvođenje tzv. slobodnog vazdušnog prostora se odvija po planu.
 

Uveren sam da su prvih deset uspešnih godina Direktorata civilnog vazduhoplovstva tek početak. Primite moje čestitke i s nestrpljenjem očekujem godine izuzetne saradnje koje su pred nama.“ 


Nazad na ostale vesti