Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Održana Webex prezentacija EUROCONTROL-a

Četvrtak, 05.11.2020.
Održana Webex prezentacija EUROCONTROL-a

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je 5.11.2020. godine održao video konferenciju sa generalnim direktorom Evropske organizacije za bezbednost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL), Eamonn-om Brennan-om, u vezi pitanja sa kojima se susreće civilno vazduhoplovstvo u doba virusa COVID-19.

Izlaganje koje je upriličeno na inicijativu Eamonn-a Brennan-a, obuhvatilo je ključne teme koje se tiču Evrope i Republike Srbije, osvrtanje na statističke podatke broja obolelih, broj letova i operacija u odnosu na isti period od prethodne godine, kao i optimistične i pesimistične scenarije koji se mogu očekivati u narednih pet godina.

Analizom je takođe utvrđeno, da je smanjenjem broja letova u svim zemljama, došlo do smanjena emisije CO2, i to u proseku oko 70%, te je predstavljeno nekoliko opcija kako bi se zagađenje vazduha dodatno smanjilo.

Direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Mirjana Čizmarov, izrazila je zahvalnost na detaljno prezentovanom istraživanju, i istakla da će Republika Srbija uvek biti na raspolaganju za svaki vid diskusije i dostupna za pomoć u teškim vremenima za civilno vazduhoplovstvo.


Nazad na ostale vesti