U periodu od 00:00, dana 29.08.2024. godine do 06:00 31.08.2024.godine po lokalnom vremenu, zabranjeno je letenje bespilotnih vazduhoplova na teritoriji Grada Beograda i Grada Novog Sada. Korisnici bespilotnih vazduhoplova su dužni da se upoznaju sa NOTAM broj C5229/24 i C5230/24 (A5223/24 i A5224/24) gde su date precizne koordinate predmetnog prostora  Od 01.08.2024. godine Republička administrativna taksa iznosi 1090,00 dinara  Od 03. jula 2024. godine zahteve za letove bespilotnih vazduhoplova podnositi na uas@cad.gov.rs  Podnošenje reklamacija putnika preko veb forme na sajtu Direktorata, više o tome na linku  Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku   
Vesti sa sajta

Spreman predlog Naredbe o uspostavljanju uslovno zabranjene zone iznad „Uvca“

Četvrtak, 15.10.2020.
Spreman predlog Naredbe o uspostavljanju uslovno zabranjene zone iznad „Uvca“

 Nakon događaja u vezi ugrožavanja zaštićenih životinjskih vrsta – beloglavih supova, iznad rejona Specijalnog rezervata prirode “Uvac”, na inicijativu Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, a u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Ministarstvom odbrane i Ministarstvom unutrašnjih poslova, pripremljen je predlog Naredbe o uspostavljanju uslovno zabranjenih zona iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke. 

Na sastancima koji su prethodili finalnom predlogu Naredbe, predstavnici nadležnih institucija su predložili, da se osim rejona iznad Specijalnog rezervata prirode “Uvac”, uslovno zabranjena zona uspostavi i u reojnu iznad Trešnjice i Mileševke, gde su takođe nastanjeni beloglavi supovi. 

U skladu sa članom 13. stav 2. Zakona o vazdušnom saobraćaju, na predlog teksta, pribavljene su saglasnosti ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Naredba o uspostavljanju uslovno zabranjenih zona iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke, biće doneta od strane Direktorata civilnog vazduhoplovtva Republike Srbije. Shodno članu 43. stav 1. Zakona o javnim agencijama, upućen je zahtev Ministrastvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture za pribavljanje Mišljenja o ustavnosti i zakonitosti propisa. 


Nazad na ostale vesti